Spojené státy mohou přijmout až 100 tisíc Ukrajinců. Život v Rusku se prodražuje

Spojené státy jsou ochotné přijmout až 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, řekl agentuře Bloomberg vysoký představitel americké vlády. (Foto je ilustrační)

Spojené státy jsou ochotné přijmout až 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, řekl agentuře Bloomberg vysoký představitel americké vlády. (Foto je ilustrační) Zdroj: e15.cz

Náklady na živobytí se v Rusku prudce zvyšují. Na vině je válka na Ukrajině.
Americké akcie ve čtvrtek posílily.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

USA chtějí pomoci ukrajinským uprchlíkům

Spojené státy jsou připravené přijmout až 100 tisíc osob, které uprchly z Ukrajiny před ruskou agresí, uvedl ve čtvrtek jeden z vedoucích představitelů Bidenovy administrativy pro agenturu Bloomberg. Někteří z nich budou v USA přijati jako váleční uprchlíci, další však mohou získat klasické povolení k pobytu na základě víza. Podle představitele mohou Ukrajinci přicházet do USA v průběhu následujících několika let. Z Ukrajiny zatím kvůli válce uprchlo 3,4 milionu lidí. Zdaleka nejvíce z nich, dva miliony, zamířilo do Polska. Česká republika jich dosud přijala přes 200 tisíc.  

Náklady na živobytí v Rusku se prudce zvyšují

Invaze na Ukrajinu se začíná výrazně prodražovat i obyčejným obyvatelům Ruska, informuje stanice BBC. Ceny některých základních potravin, například cukru, v zemi jen za uplynulý týden vyrostly o čtrnáct procent. V některých regionech je to dokonce o 37 procent. Rusové si výrazně připlatí rovněž za cibuli, čaj nebo toaletní papír. Ekonomové navíc očekávají, že se v Rusku v nadcházejících měsících zvýší míra inflace. Hodnota rublu za letošní rok oslabila více než o pětinu, což Rusům zdražuje dovážené zboží. Ruská centrální banka v březnu téměř zdvojnásobila základní úrokovou sazbu na dvacet procent, aby zabránila dalšímu propadu měny.  

Z trhů a burz 

Americké akcie rostly, evropské spíše zlevňovaly

Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek zpevnily. Investoři se zaměřili zejména na cenné papíry výrobců čipů a velkých růstových společností. Index S&P 500 se zvýšil o 1,43 procenta. Dow Jones přidal 1,02 procenta a Nasdaq Composite vzrostl o 1,93 procenta. Naproti tomu evropské burzy skončily za včerejšek převážně ve ztrátě. Panevropský index STOXX Europe 600 se snížil o 0,21 procenta. Německý DAX odepsal 0,07 procenta, nizozemský AEX klesl o 0,13 procenta a francouzský CAC 40 ztratil 0,39 procenta. Jedinou výjimkou byl londýnský benchmark FTSE 100, který se zvedl o 0,09 procenta. 

Největší drůbežárna na Ukrajině obnovuje činnost

Největší ukrajinský producent drůbežího masa - společnost MHP včera oznámila, že se jí podařilo obnovit export. Firma se sídlem v Kyjevě, která zároveň pěstuje pšenici, kukuřici a řepku se také chystá během dubna osít 95 procent své zemědělské půdy. Jedná se tak o pozitivní signál, že ukrajinský byznys, jenž byl tvrdě zasažen probíhající válkou, se začíná pomalu probouzet. Roční tržby MHP se pohybují kolem 45 miliard korun. Přibližně šedesát procent z této sumy připadá na vývoz drůbeže a zemědělských plodin do zahraničí. Příjmy společnosti však po začátku invaze spadly prakticky na nulu, protože ztratila přístup k námořní dopravě.        

Tweet dne

Lídři zemí Severoatlantické aliance (NATO) se na mimořádném summitu v Bruselu shodli na dalším posílení východního křídla bloku včetně rozmístění bojových skupin na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

Stane se dnes

  • Pokračuje summit Evropské unie. Lídři budou debatovat o vysokých cenách energií či o posilování evropské obrany.
  • Americký prezident Joe Biden v rámci své cesty do Evropy navštíví americké vojáky v polském Řešově, nedaleko hranic s Ukrajinou. 
  • V Paříži proběhne stávka zaměstnanců veřejné dopravy. Pracovníci dopravního podniku RATP požadují zvýšení mezd. 
  • Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu projedná žádost Argentiny o poskytnutí půjčky v objemu 45 miliard dolarů, která má zabránit státnímu bankrotu.
  • Institut Ifo bude informovat o březnovém vývoji podnikatelské nálady v Německu.
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Španělska za čtvrté čtvrtletí loňského roku.