Spojené státy opět likvidovaly vzdušné zbraně Húsíů útočících v Rudém moři

Protest Húsíů proti USA a Velké Británii (14.1.2024)

Protest Húsíů proti USA a Velké Británii (14.1.2024) Zdroj: ČTK/AP

Americké síly ve středu večer opět zaútočily na cíle v Jemenu a Rudém moři, kde zničily balistickou střelu a zhruba desítku dronů připravených k útoku. Informovalo o tom regionální velitelství americké armády CENTCOM a televizní stanice CBS News. Jemenští povstalci Húsíové, kteří od začátku izraelské akce v Pásmu Gazy ostřelují lodě v Rudém moři, předtím ve středu informovali o útoku na americké plavidlo.

Americký torpédoborec USS Carney kolem 20:30 večer jemenského času (18:30 středoevropského času) zlikvidoval protilodní balistickou střelu, kterou podle USA vyslali húsíjští ozbrojenci. Zhruba o půl hodiny později v jeho blízkosti přelétaly tři íránské drony, které rovněž zneškodnil. Žádné škody ani zranění nejsou hlášeny.

Stanice CBS News s odvoláním na svůj bezpečnostní zdroj uvedla, že americké letouny F-18 zlikvidovaly až deset jemenských dronů připravených vzletět.

Šíitští povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě. Akce Húsíů vedly k omezení námořního obchodu v oblasti a ke zvýšení cen ropy a mají negativní dopad i na některé podniky v Česku

Spojené státy ve spolupráci s jednotkami dalších zemí na útoky opakovaně reagovaly použitím síly, zcela zastavit ataky vůči plavidlům se jim však stále nepodařilo.