Společnost Disney poprvé povede žena. Evropská unie investuje 300 miliard eur

Novou předsedkyní představenstva ve společnosti The Walt Disney Company bude Susan Arnoldová. Firma, založená před 98 lety, tak bude mít svoji první šéfku.

Novou předsedkyní představenstva ve společnosti The Walt Disney Company bude Susan Arnoldová. Firma, založená před 98 lety, tak bude mít svoji první šéfku. Zdroj: e15.cz

Exploze staré letecké pumy u vlakového nádraží v Mnichově zranila čtyři lidi.
Evropská unie investuje 300 miliard eur do infrastrukturních a dalších projektů ve světě. Chce konkurovat Číně. Na snímku šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Evropa chce konkurovat Číně 

Evropská komise (EK) ve středu představila detaily svého globálního investičního plánu. Státy EU v jeho rámci investují 300 miliard eur, tedy asi 7,7 bilionu korun do infrastrukturních a dalších projektů na celém světě. Většina těchto investic by měla směřovat do Afriky. Důraz bude kladen zejména na udržitelný rozvoj a boj proti klimatickým změnám. Šéfka EK Ursula von der Leyenová plán označila za „skutečnou alternativu k čínské novodobé Hedvábné stezce“. Čína financovala silnice, železnice a přístavy v řadě zemí. Některé z nich se však kvůli tomu dostaly do vysokých dluhů. Brusel chce zvolit férovější přístup. Zároveň hodlá na úkor Pekingu tímto posílit svůj globální vliv.        

Výbuch v Německu zranil čtyři lidi

Centrem Mnichova včera otřásla exploze, při které byli zraněni čtyři lidé a musela být dočasně zastavena veškerá vlaková doprava, včetně příměstské železnice S-Bahn. Podle světových agentur neštěstí způsobila letecká bomba z druhé světové války, která byla zasažena vrtáním na staveništi poblíž mnichovského vlakového nádraží. Proč ji dělníci neobjevili už před zahájením stavebních prací se aktuálně vyšetřuje. Mnichov byl za války častým terčem spojeneckého bombardování. Během náletů na něj tehdy dopadlo 27 tisíc tun leteckých pum. Zhruba 2700 bomb po dopadu nevybuchlo.    

Z trhů a burz 

Americké trhy se propadly, evropské zdražily

Akcie ve Spojených státech ve středu oslabily. Dow Jonesův index se snížil o 1,34 procenta. Širší S&P 500 odevzdal 1,18 procenta a technologický Nasdaq Composite klesl o 1,83 procenta. Naproti tomu cenné papíry evropských firem za včerejšek výrazně posílily. Investoři nakupovali zejména tituly ze sektoru dopravy a cestovního ruchu, které v předchozích dnech zlevnily. Celoevropský benchmark STOXX Europe 600 se zvýšil o 1,71 procenta. Britský FTSE 100 zpevnil o 1,55 procenta. Více než dvě procenta si připsal německý DAX i francouzský CAC 40.        

Igera v čele Disneyho vystřídá Arnoldová

Americký zábavní konglomerát The Walt Disney Company poprvé v jeho bezmála stoleté historii povede žena. Dosavadní šéf představenstva Bob Iger, který až do loňského roku zastával i funkci výkonného ředitele, společnost na konci prosince opustí. Jeho nástupkyní byla včera zvolena sedmašedesátiletá Susan Arnoldová. Arnoldová je zkušenou manažerkou, která byla 14 let členkou představenstva Disneyho. V minulosti působila ve vedení mnoha velkých amerických korporací, jako je McDonald's nebo Procter & Gamble. Teď bude spolu s generálním ředitelem Bobem Chapekem zastávat nejvyšší post v The Walt Disney Company. Konglomerát letos navzdory pandemii utrží přes 67 miliard dolarů, kolem 1,5 bilionu korun.       

Tweet dne

Nejbohatší člověk na světě Elon Musk včera opět způsobil poprask na sociálních sítích. Jeho tweet výše si lze vykládat dvojsmyslně. Vedle reklamy na novou ocelovou píšťalku od společnosti Tesla jde o zjevnou narážku na takzvané whistleblowery, bývalé zaměstnance institucí, kteří upozorňují na neetické či nezákonné praktiky na pracovišti. 

Muskova automobilka je momentálně vyšetřována v několika soudních řízeních právě kvůli stížnostem někdejších zaměstnanců na pracovní prostředí Tesly. Píšťalka se navzdory vysoké ceně padesát dolarů za kus, údajně vyprodala během několika minut.       

Stane se dnes

  • Proběhne jednání ministrů energetiky Evropské unie. Budou se bavit o narůstajících cenách elektřiny a plynu. 
  • Brusel zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti ve státech EU za říjen.
  • Dolní komora polského parlamentu bude hlasovat o návrhu zákona, který v zemi zcela zakazuje potraty. Očekává se, že další zpřísnění předpisů neprojde.
  • Prezident USA Joe Biden představí svoji strategii boje proti pandemii koronaviru na zimní období.