Spoluzakladatel Penty Haščák byl obviněn ze založení zločinné skupiny

Spoluzakladatel česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák

Spoluzakladatel česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Slovenská policie obvinila spoluzakladatele skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka ze založení a podporování zločinné skupiny a z legalizace příjmů z trestní činnosti, píše server Startitup. Spolu s Haščákem je obviněno dalších šest lidí, včetně bývalého ministra hospodářství Jirka Malchárka a bývalé předsedkyně výkonného výboru Fondu národního majetku Anny Bubeníkové. 

Malchárka a Bubeníkovou Národní kriminální agentura (NAKA) viní i z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Slovenská vicepremiérka Veronika Remišová na facebooku uvedla, že NAKA obvinila aktéry korupční kauzy Gorila. Muvčí policejního prezidia Michal Slivka pro Startitup potvrdil, že policie obvinila sedm osob. Jak je ale na Slovensku obvyklé, obviněné pouze pomocí jejich iniciál.

Haščáka už na konci roku 2020 slovenská policie obvinila z korupce a z praní špinavých peněz. Obvinění i tehdy souviselo s únikem nahrávek z odposlechů v kauze Gorila, která se týká podezření z uplácení vysokých slovenských politiků a úředníků Pentou v letech 2005 a 2006. Generální prokurátor ale stíhání Haščáka loni zrušil. Generální prokurátor Maroš Žilinka své rozhodnutí odůvodnil nedostatečnými důkazy.

Po zatčení byl Haščák zhruba měsíc ve vazbě. Po obvinění se vzdal výkonných pozic v Penta Investments. Svůj podíl v Penta Investments Group Limited, tedy základním vlastnickém fondu skupiny, začal převádět na rodinu.

Jaroslav Haščák stál společně s Markem Dospivou u zrodu skupiny Penta. Investiční skupina Penta začínala s podnikáním v roce 1994 a to jako obchodník s cennými papíry. Dnes působí zejména v oblastech jako je zdravotnictví, finanční služby, maloobchod, reality či v médiích. Mezi její nejznámější investice v Česku patří síť lékáren Dr. Max, sázková kancelář Fortuna nebo mediální dům Vltava Labe Media. Skupina působí ve více než deseti evropských zemích a zaměstnává více než 43 tisíc lidí.