Spor Johanssonové s Disneyem je vyřešen. Polsko opět pohrozilo Česku kvůli Turówu

Hollywoodská herečka Scarlett Johanssonová se dohodla na urovnání soudního sporu se společností The Walt Disney Company. Ta ji měla podle žaloby připravit o miliony dolarů tím, že její film Black Widow (na snímku) nasadila současně do kin i na streamovací platformy.

Hollywoodská herečka Scarlett Johanssonová se dohodla na urovnání soudního sporu se společností The Walt Disney Company. Ta ji měla podle žaloby připravit o miliony dolarů tím, že její film Black Widow (na snímku) nasadila současně do kin i na streamovací platformy. Zdroj: e15.cz

Spor Česka s Polskem o hnědouhelný důl a elektrárnu Turów na česko-polských hranicích naopak nekončí. Varšava znovu vyhrožuje Praze, že rozhovory ukončí.
Prezident Spojených států Joe Biden v noci na dnešek podepsal dočasný návrh federálního rozpočtu, který zajišťuje financování americké vlády do 3. prosince.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Biden podepsal dočasný rozpočet

Prezident Spojených států Joe Biden v noci na dnešek podepsal dočasný návrh federálního rozpočtu, který zajišťuje financování americké vlády do 3. prosince. Kongres USA návrh zákona schválil jen několik hodin předtím, než vypršela lhůta, kdy by Bidenovu kabinetu došly peníze na každodenní operace.

Schválení rozpočtového zákona znamená, že některé federální úřady nebudou muset zavřít a statisíce vládních zaměstnanců si nebudou muset brát neplacené volno. Rozpočtový zákon také zajišťuje pomoc pro oblasti silně zasažené přírodními katastrofami či uprchlíkům z Afghánistánu. 

Polští vyjednávači vyhrožují Praze odchodem

Varšava znovu pohrozila Praze v rámci jednání o budoucnosti hnědouhelného dolu Turów. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) sice ve čtvrtek uvedl, že se vzájemné rozhovory zásadně posunuly, náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz nicméně vzápětí prohlásil, že pokud Česko nemá o dohodu zájem, mohou jednání skončit fiaskem.

„Češi by dnes mohli dostat nějakou kompenzaci, a pokud ji dostat nechtějí, je zřejmé, že tyto diskuze nebudou pokračovat donekonečna jen kvůli tomu, aby se jednalo,“ řekl Przydacz v polském veřejnoprávním rozhlase. Česká republika zažalovala Polsko kvůli Turówu u Evropského soudního dvora, neboť podle ní ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Evropský soud následně nařídil Polsku těžbu zastavit, což se však dosud nestalo.  

Z trhů a burz 

Burzy padaly, německá inflace je nejvyšší za tři dekády

Akcie v USA ve čtvrtek oslabily. Mezi investory převážily obavy z rostoucí inflace a šíření koronaviru. Index S&P 500 se snížil o 1,19 procenta. Dow Jones odepsal 1,59 procenta a Nasdaq Composite ubral 0,44 procenta. Všechny tři benchmarky skončily ve výrazné ztrátě i za celé září. Pokles včera zaznamenaly také trhy v západní Evropě. Německá inflace minulý měsíc dosáhla hodnoty 4,1 procenta a je nejvyšší za 28 let. Frankfurtská burza se i kvůli tomu propadla o 0,68 procenta. Francouzská pozbyla 0,62 procenta. Britský index FTSE 100 klesl o 0,31 procenta a panevropský STOXX Europe 600 odevzdal 0,05 procenta.    

Slavná herečka se dohodla s Disneyem

Hollywoodská hvězda Scarlett Johanssonová se dohodla na urovnání soudního sporu se společností The Walt Disney Company. Detaily dohody nebyly zveřejněny, zástupci Disneyho pouze vyjádřili spokojenost nad tím, že se jim s populární herečkou podařilo domluvit a těší se na další spolupráci. Johanssonová v létě zažalovala Disney kvůli tomu, že poslal její nejnovější film Black Widow současně do kin i na streamovací platformy, čímž hvězdu mohl připravit o miliony dolarů z podílu na zisku. Ten byl totiž vázaný pouze na tržby z promítání na velkém plátně. Johanssonová byla v letech 2018 a 2019 s příjmy přesahujícími padesát milionů dolarů ročně nejvíce vydělávající herečkou světa.    

Tweet dne

„Máme dohodu! Po dvou dnech intenzivních vyjednávání byla dosažena dohoda o deeskalaci a cestě vpřed. Děkuji Besniku Bislimovi a Petaru Petkovićovi za jejich připravenost vyjednávat a dosáhnout souhlasu pro dobro lidí.“

Speciální vyslanec Evropské unie Miroslav Lajčák informuje o deeskalaci napětí na srbsko-kosovské hranici. Srbsko, které neuznává svou bývalou provincii Kosovo za suverénní stát, se v září dostalo se sousední zemí do konfliktu, jenž vyvrcholil vysláním vojenských sil k vzájemné hranici. Nyní se napětí podařilo zažehnat. 

Stane se dnes

  • Evropská komise by měla informovat kontrolní výbor Evropského parlamentu, jak Česko plní doporučení týkající se střetu zájmů, v němž je podle auditorů komise premiér Andrej Babiš (ANO).
  • Začíná soud se svrženou barmskou vůdkyní Do Aun Schan Su Ťij, jenž se bude zabývat obviněním političky z korupce. Do Aun Schan Su Ťij byla zbavena moci nad asijským státem v únoru vojenským převratem.
  • V Německu pokračují rozhovory o sestavení nové vládní koalice
  • V Dubaji bude zahájena mezinárodní výstava Expo 2020, která byla kvůli pandemii o rok odložena. Potrvá do 31. března 2022.
  • Koná se mimořádná valná hromada akcionářů německé automobilky Daimler, na níž se bude hlasovat o osamostatnění divize nákladních vozidel.