Evropě hrozí temná zima. Energie zdražují o desítky procent, roste riziko blackoutů

Cena ropy tento týden překonala osmdesát dolarů za barel. Podle některých analytiků se v zimě může dostat dostat až ke stu dolarů za barel.

Cena ropy tento týden překonala osmdesát dolarů za barel. Podle některých analytiků se v zimě může dostat dostat až ke stu dolarů za barel. Zdroj: Profimedia.cz

Evropu postihla energetická krize. V Británii už letos zkrachovalo dvanáct dodavatelů elektřiny. V Česku se od listopadu řadě domácností zdraží energie až o padesát procent.
Tak mohou v zimě vypadat evropská města. „Blackouty nejsou nereálným scénářem. Evropa k nim ostatně měla nakročeno již v lednu,“ upozorňuje ekonom Tomáš Pfeiler.
Energetická krize vrhá špatné světlo na klimatické cíle Evropské unie. Na snímku šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Na základě mínění některých expertů by měla Evropa v přechodu na obnovitelné zdroje energie zpomalit. Podle jiných mohou naopak rostoucí ceny energií zelenou transformaci urychlit.
Z rostoucí ceny plynu bude určitě těžit Rusko a jeho státní firma Gazprom. Sporný  plynovod Nord Stream 2 vedoucí z Ruska do Německa zřejmě definitivně dostane zelenou.
7
Fotogalerie

Evropské státy zasáhla energetická krize, která se postupně přelévá do zbytku světa. Cena ropy Brent vyletěla v úterý na nejvyšší hodnotu za poslední tři roky, v jednu chvíli stála dokonce více než osmdesát dolarů za barel. Raketově rostou i ceny zemního plynu, který letos v některých zemích skokově zdražil už o více než tři sta procent. Analytici nevylučují, že v zimě čekají Evropu rozsáhlé výpadky dodávek energií, což může narušit výrobu a přibrzdit ekonomické oživení po koronakrizi.

„Blackouty nejsou nereálným scénářem. Evropa k nim ostatně měla nakročeno již v lednu,“ varuje Tomáš Pfeiler, portfolio manažer makléřské společnosti Cyrrus. „Bál bych se spíše nutné regulace odběrů elektřiny a plynu. Jelikož jsou domácnosti v takových situacích chráněné, dopadla by regulace na podniky a představovala by další úzké hrdlo na straně nabídky, které by mohlo významně ovlivnit schopnost firem vyrábět zboží,“ přidává se hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. 

Ceny energií podle expertů rostou z několika důvodů. Mimo jiné zdražují emisní povolenky a vliv měl také výpadek produkce ropy ve Spojených státech kvůli hurikánové sezoně. Nic přitom nenasvědčuje, že by se daný trend měl v blízké době obrátit. S příchodem zimy a poklesem teplot se naopak očekává další růst cen. 

Rekordní účty

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!