Srbové našli obraz Cézanna z jedné z největších krádeží všech dob

Chlapec v červené vestě od Paula Cézanna

Chlapec v červené vestě od Paula Cézanna Zdroj: Profimedia.cz

Srbská policie zřejmě našla v Bělehradě cenný obraz francouzského impresionistického malíře Paula Cézanna, který byl ukraden ze soukromého švýcarského muzea v roce 2008. V souvislosti s krádeží zadržela tři muže. Informují o tom srbská média.

Plátno Chlapec v červené vestě v hodnotě v přepočtu přes dvě miliardy korun bylo ukradeno z curyšské vily, kde je umístěna sbírka nadace průmyslníka Emila Georga Bührleho, spolu s třemi dalšími obrazy. Z jedné z nejvýznamnějších soukromých uměleckých sbírek v Evropě odnesli kromě Cézanna také plátno Edgara Degase (Hrabě Ludovic Lepic), Vincenta van Gogha (Kvetoucí větve kaštanu) a Clauda Moneta (Makové pole u Vétheuil).

Hodnota ukradených obrazů se tehdy odhadovala na 163 milionů dolarů a krádež byla označena za největší krádež umění ve švýcarské historii a za jednu z největších na světě.

Dvě z ukradených pláten, jedno od Moneta a další od Gogha, byla objevena o několik dní později opuštěná v jednom autě, ale dvě další – Cézanne a Degas – byla čtyři roky nezvěstná.

Cézannův Chlapec v červené vestě pochází zřejmě z roku 1888 a je na něm chlapec v tradičním italském oblečení; má na sobě mimo jiné červenou vestu a modrý šátek na krku. Tři další verze obrazu jsou v muzeích v USA.

Chlapec v červené vestě od Paula CézannaChlapec v červené vestě od Paula Cézanna | Profimedia.czObraz Chlapec v červené vestě

Zadržení podezřelých se připravovalo několik měsíců ve spolupráci s policií několika zemí. Podle srbské televize jsou v Bělehradě očekáváni švýcarští experti, kteří mají spolu se srbskými kolegy prověřit autentičnost objeveného díla. Loni srbská policie odhalila dvě plátna Pabla Picassa, ukradená v roce 2008 z galerie ve švýcarském Pfaeffikonu nedaleko Curychu.