Státy BRICS mají podle Putina obavy z finančních trhů i cen surovin

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Rusko a jeho partneři ze skupiny rozvíjejících se ekonomik BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) jsou znepokojeni nestabilitou na finančních trzích a kolísáním cen ropy a dalších surovin, uvedl ruský prezident Vladimir Putin během summitu BRICS v Ufě.

„Znepokojuje nás nestabilita na trzích, velké kolísání cen na energie a suroviny a nahromadění státního dluhu v řadě velkých zemí,“ řekl Putin. Tyto strukturální nevyváženosti podle něj „přímo ovlivňují dynamiku růstu a naše ekonomiky“.

Za těchto podmínek státy BRICS podle Putina hodlají k rozvoji aktivněji využívat vlastní zdroje a vnitřní rezervy. Moskva podle ruského prezidenta navrhla užší koordinaci makroekonomických politik zemí BRICS. „Partneři podpořili naše návrhy zvyšovat vzájemný obchod a výměnu investic, což se odrazilo ve strategii ekonomického partnerství do roku 2020, kterou jsme přijali,“ řekl.

BRICS také hodlá pokračovat v koordinaci postupu na schůzkách G20. Putin při schůzce vůdců BRICS s podnikateli ujišťoval o přednostech ruské ekonomiky v podobě nízké míry nezaměstnanosti, obchodního přebytku, devizových rezerv a výkyvů kurzu rublu v „přijatelných mezích“.

„To vše nám skýtá všechny předpoklady tvrdit, že i dnešní potíže společně s našimi kolegy úspěšně překonáme,“ řekl Putin. Ruská ekonomika zápolí s důsledky poklesu cen ropy na světových trzích a západních sankcí. Ekonomové podle listu Gazeta.ru očekávají přinejmenším tříprocentní propad ruské ekonomiky v prvním pololetí letošního roku.