Steinmeier: EU by mohla uvolnit sankce, pokud mír na Ukrajině pokročí

prezident Ukrajiny Porošenko

prezident Ukrajiny Porošenko Zdroj: ctk

Pokud mírový proces na východě Ukrajiny zaznamená výrazný pokrok, Evropská unie by měla začít postupně rušit sankce, která kvůli ukrajinské krizi uvalila na Rusko. Prohlásil to dnes německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. "Sankce nejsou samy o sobě koncem. Měly by být spíše pobídkou ke změně chování," řekl šéf německé diplomacie.

Pokud tedy ruská vláda dostojí svým závazkům v mírovém plánu pro Ukrajinu, podpořil by Steinmeier postupné odvolávání odvetných opatření. „Strategie všechno, nebo nic, i když zní dobře, nefunguje,“ citovala Steinmeiera organizace RedaktionNetzwerk, což je v Německu síť lokálních novin.

Mírový proces dohodnutý v Minsku určuje cestu k diplomatickému urovnání konfliktu na Donbasu v několika krocích. Jejich součástí je spolu se zastavením palby i stažení těžkých zbraní, amnestie, provedení ústavních reforem na Ukrajině či uskutečnění místních voleb na Donbasu.

Právě místní volby na východě Ukrajiny jsou ale v současné době největším předmětem sporů. Jak kyjevské vedení, tak i vůdci separatistů se snaží dojednat co nejvýhodnější podmínky - ukrajinská vláda klade důraz na platnost stávajících volebních zákonů, povstalci zase na specifika předpokládané donbaské samosprávy. Kyjev také tvrdí, že volby je možné uspořádat jen tehdy, pokud v oblasti bude panovat skutečné příměří, které je nyní čas od času narušováno.

Konflikt na Donbasu si podle OSN vyžádal přes 9300 mrtvých a více než 21 tisíc zraněných. Statisíce lidí musely opustit své domovy a odejít buď do Ruska, nebo do ukrajinského vnitrozemí.