Stejné platy, stejné podmínky. Strategie pro rovnost pohlaví prošla europarlamentem

Evropský parlament ve Štrasburku

Evropský parlament ve Štrasburku Zdroj: CTK/AP

Stejné platové podmínky pro obě pohlaví či rovné zastoupení žen a mužů na vedoucích pozicích. Takové návrhy obsahuje zpráva o strategii pro rovnost mužů a žen, kterou schválili evropští poslanci. Nezávazná doporučení nakonec prošla i přes odpor značné části pravicových zastupitelů, podle nichž je zpráva příliš ideologická a zasahuje do pravomocí jednotlivých států.

„Vyzýváme komisi, aby vypracovala kompletní strategii pro dalších pět let, která by stanovila jasné cíle, jichž také během následujících let dosáhne,“ uvedla autorka schválené strategie, socialistická europoslankyně Marie Noichlová.

K největším kritikům zprávy o rovnosti pohlaví patřili členové lidovecké frakce EPP, kterým se nelíbily například pasáže o tom, že by všechny ženy v EU měly mít možnost legálně ukončit těhotenství či že by měli mít občané všude přístup k antikoncepci. EPP proto přišla s alternativním zněním textu, nenašla ale pro něj dostatečnou podporu.

„Na rozdíl od levicových poslankyň a poslanců si nemyslím, že největším problémem dnešních žen je nedostatečný přístup k antikoncepci. Problém vidím v tom, že ženy mají o 16 procent nižší platy, o 39 procent nižší důchody a jejich mateřství je dnes bohužel pro společenské uplatnění hendikepem,“ napsala na sociální sítí Facebook česká lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová.

„Zpráva paní Noichlové navíc v několika oblastech zasahuje do výlučného práva členských států a prolomuje princip subsidiarity. Není žádný důvod k tomu, aby Evropský parlament členským státům doporučoval například zavádění sexuální výchovy a její způsob,“ doplnila Šojdrová po hlasování.

Obsah sporný, závaznost nulová, hodnotí Zahradil

„Je to jen další z nadbytečných zpráv, které Evropský parlament produkuje ve velkém množství. Její obsah je sporný, závaznost nulová,“ uvedl Jan Zahradil z frakce konzervativců a reformistů (ECR), která taktéž hlasovala proti.

Otázku liberalizace potratů řešil EP už v roce 2013. Tehdy odmítl zprávu o reprodukčních právech, která požadovala, aby ženy v celé EU měly možnost po svobodném rozhodnutí přerušit těhotenství. Konzervativní většina v parlamentu tehdy prosadila, aby pravomoc rozhodovat o pravidlech či zákazu potratů zůstala výhradně v rukou jednotlivých států.

Platové rozdíly mezi muži a ženami bohužel přetrvávají

Jaké postavení mají ženy ve světě?