Stíhaný slovenský exministr vnitra Kaliňák je ve vazbě. Soud chce vazbu i pro Fica

Bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Zdroj: Foto ara

Obviněný bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák bude stíhán vazebně. Rozhodl o tom dnes soudce Specializovaného trestního soudu, řekla novinářům mluvčí soudu Katarína Kudjáková. Kaliňák podal vůči verdiktu stížnost, kterou projedná nejvyšší soud; na jeho rozhodnutí bude někdejší politik čekat ve vazbě.

Spolu s Kaliňákem policie tento týden z několika trestných činů včetně založení a podpory zločinecké skupiny obvinila také expremiéra a šéfa opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) Roberta Fica. V kauze jsou stíhány i další dvě osoby včetně někdejšího policejního prezidenta.

K případnému vazebnímu stíhání expremiéra Fica, o které také usiluje policie a prokuratura, musí dát nejprve souhlas slovenská sněmovna, protože expremiér je na rozdíl od někdejšího dlouholetého místopředsedy Směru-SD Kaliňáka poslancem. Prokuratura příslušnou žádost předložila sněmovně v pátek.

Žalobce žádal uvalit na Kaliňáka vazbu z obavy, že by exministr na svobodě mohl například ovlivňovat svědky nebo další obviněné, případně jinak mařit vyšetřování. Kaliňák podle svých obhájců obvinění označil za politickou kauzu. Obhajoba tvrdila, že v případu neshledala žádný důvod k vazebnímu stíhání, poukazovala rovněž na dlouhý časový odstup od údajného spáchání trestných činů po exministrově obvinění.

„Strana Směr-sociální demokracie stojí plně za Robertem Kaliňákem. Je to nevinný člověk a je obětí politických represí,“ reagoval Směr-SD na rozhodnutí soudu v prohlášení zaslaném ČTK. Strana také uvedla, že státní mafie pod vedením prezidentky, premiéra a další osob zneužila vyšetřovatele, vydírala soudce a rozhodla se všechny oponenty pozavírat. Směr-SD také ohlásil „mobilizaci za demokracii a právní stát“ a veřejnost vybídl, aby příští týden přišla k budově parlamentu.

Policie podezírá Fica a Kaliňáka mimo jiné z toho, že v době, kdy byli u moci, zneužívali policii a finanční správu k diskreditaci politických oponentů, mezi nimi i bývalého prezidenta Andreje Kisky a někdejšího opozičního politika Igora Matoviče, který je nyní ministrem financí. Ficova strana skončila v opozici po porážce v parlamentních volbách, které se konaly na konci února 2020. Následně Slovensko zažilo v různých kauzách několik vln zatýkání někdejších vysokých úředníků z Ficovy éry, ale také podnikatelů a pracovníků justice včetně soudců. Někteří ze stíhaných začali spolupracovat s policií, a vyvázli tak s podmínkou.

Bývalý trojnásobný slovenský premiér Fico už stíhání opakovaně označil za politickou mstu a obvinění za vymyšlené s cílem ho umlčet. Dnes tvrdil, že vládní koalice se nacistickými metodami snaží zbavit politických oponentů. Fico dlouhodobě také zpochybňuje stíhání některých obviněných v souvislosti se zmíněnými vlnami zatýkání a slovně útočí na vybrané kriminalisty, prokurátory a soudce.