Stojí za ukradenými e-maily Clintonové Rusko? Trump to označil za nesmysl

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Názor, že Rusko ukradlo e-maily ze serverů Demokratické strany, aby podpořilo kampaň Donalda Trumpa proti demokratce Hillary Clintonové, považuje republikánský prezidentský kandidát za přitažený za vlasy. Trump také podle agentury AP řekl, že pokud Rusko nebo Čína mají chybějících 30 tisíc e-mailů ze soukromého, ale pracovně využívaného účtu Clintonové, rád by si je přečetl. Poslanci Kongresu žádají, aby Bílý dům informace o hackerském útoku odtajnil.

„Budou v nich špeky,“ řekl Trump k e-mailům, které Clintonová vymazala jako soukromé. Soukromý e-mail používala jako ministryně zahraničí i k pracovním účelům, za což ji americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) pokáral a její počínání označil za nezodpovědné.

„Pokud Rusko či Čína nebo jakákoli země tyto e-maily má, budu k vám upřímný, hrozně rád bych je viděl,“ řekl realitní magnát.

Trump zároveň odmítl spekulace o okolnostech krádeže e-mailů Demokratické strany, které byly zveřejněny v předvečer začátku nominačního sjezdu demokratů. Konvent, který se tento týden koná ve Filadelfii, zvolil Clintonovou jako oficiální stranickou kandidátku na prezidentku USA.

„Je to přitažené za vlasy, je to směšné,“ řekl Trump o spekulacích, že krádež e-mailů měla pomoci jeho kampani. Dodal, že osobně není přesvědčen, že je za tím Rusko. „Pokud to opravdu provedla jiná země, ukazuje to na její malou úctu ke Spojeným státům,“ uvedl.

Trumpův kandidát na viceprezidenta Mike Pence v dnešním prohlášení sdělil, že pokud je za krádeží e-mailů skutečně Rusko, jak někteří tvrdí, bude čelit důsledkům svého činu. Příslušný důkaz žádá od FBI.

Skupina čelných představitelů amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů v reakci na aféru vyzvala Bílý dům, aby odtajnil a zveřejnil jakékoli informace, které mají zpravodajské služby k dispozici ohledně hackerského útoku na servery Demokratické strany. V úterý řada amerických expertů vyslovila názor, že za útokem stojí Moskva. Rusko jakýkoli podíl odmítá.

Přečtěte si komentář Michaela Romancova:

„Vzhledem k závažné povaze tohoto útoku a k faktu, že se nakonec může prokázat státem podporovaný pokus manipulovat prezidentskými volbami, věříme, že je na místě zvýšená míra transparentnosti,“ napsali v dopisu prezidentu Baracku Obamovi senátorka Dianne Feinsteinová a poslanec Sněmovny reprezentantů Adam Schiff.

Zástupci volebního štábu Hillary Clintonové Trumpovy výroky rozhořčeně kritizovali. „Je to vůbec poprvé, co prezidentský kandidát aktivně povzbuzuje cizí mocnost, aby prováděla špionáž proti jeho politickému soupeři. Není to řečeno obrazně, je to prostě fakt. Není to už jen podivínství nebo politika, je to otázka národní bezpečnosti,“ uvedl v prohlášení poradce Clintonové Jake Sullivan.

Tvrdými slovy odsoudil údajnou ruskou účast na aféře nejvýše postavený republikán, šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. „Rusko je globální hrozba vedená vychytralým padouchem. Putin by se měl našich voleb stranit,“ konstatoval Ryan, který se od Trumpových slov distancoval.