Střední Evropa se ekonomicky zotavuje, čelí ale tlaku na finančních trzích

evropa, unie, vlajka, právo

evropa, unie, vlajka, právo Zdroj: archiv

Země střední, východní a jihovýchodní Evropy se začínají ekonomicky zotavovat, stále je ale může ohrozit zvýšený tlak na finančních trzích. Ten souvisí s předpokládaným zpřísňováním měnové politiky ve Spojených státech, tvrdí Mezinárodní měnový fond.

Ekonomiky ve sledovaném regionu v současné době těží z oživení v eurozóně. V uplynulých pěti letech tyto země rostly v průměru pouze o 0,5 procenta ročně, a výrazně tak zaostávaly za prognózou z jara 2008, která počítala s pětiprocentním růstem. Letos by měl růst dosáhnout 1,7 procenta a v příštím roce má zrychlit na 2,7 procenta.

V letošním prvním pololetí region podle MMF zaznamenal první zrychlení meziročního tempa hospodářského růstu od konce roku 2011. Fond očekává, že v letošním roce zůstanou ve sledovaném regionu v hospodářské recesi jen tři země, a to Česká republika, Slovinsko a Chorvatsko. V loňském roce se v recesi nacházelo devět zemí.

MMF upozorňuje, že hospodářský růst v regionu stále čelí různým problémům, což zkomplikuje snahy o snížení nezaměstnanosti a zlepšení stavu veřejných financí. Příliv kapitálu podle fondu zřejmě zůstane slabý, hospodářský růst u obchodních partnerů bude jen mírný a bude se zrychlovat pokles počtu obyvatel v produktivním věku.

Nutnost zdravého finančního sektoru

Země ve střední, východní a jihovýchodní Evropě podle fondu potřebují zdravý finanční sektor, který by zajišťoval dostatek úvěrů a podporoval hospodářský růst. Fond zároveň vyzval ke zlepšení investičního klimatu a k reformám trhu práce.

Měnový fond tento měsíc předpověděl, že světová ekonomika v letošním roce vykáže růst o 2,9 procenta, což by bylo nejpomalejší tempo od globální krize roku 2009. Příští rok pak růstové tempo podle MMF oživí jen mírně a dosáhne 3,6 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky letos podle MMF klesne o 0,4 procenta po loňském propadu o 1,2 procenta. Na příští rok fond předpovídá, že se česká ekonomika vrátí k růstu, který by měl činit 1,5 procenta.