Střelba na slovenské základní škole. Útočníka zabila policie

Velká tragédie: Došlo k útoku na základní škole, jedna osoba zemřela

Velká tragédie: Došlo k útoku na základní škole, jedna osoba zemřela Zdroj: Polícia SR

Útok na základní škole ve slovenských Vrútkach
Útok na základní škole ve slovenských Vrútkach
Útok na základní škole ve slovenských Vrútkach
Útok na základní škole ve slovenských Vrútkach
5
Fotogalerie

Mladý útočník ve čtvrtek zabil na základní škole v severoslovenském městě Vrútky jednoho člověka, zástupce ředitelky. Pobodal i další dva dospělé a dvě děti, všichni byli převezeni do nemocnice v Martině. Policie proti prchajícímu pachateli použila zbraně a zastřelila ho. Podle policejního prezidenta útočil bývalý žák školy. Jaký byl motiv činu, zatím není jasné. Zranění jsou i dva zasahující policisté, které zasáhly odražené projektily. Ministr zdravotnictví Marek Krajčí uvedl, že všichni zranění jsou mimo ohrožení života.

Útočník zabil zástupce ředitelky školy, který mu bránil ve vstupu do budovy, uvedl policejní prezident Milan Lučanský. Poté, co se mladíkovi podařilo dostat do budovy, vešel do jedné z tříd, kde těžce zranil učitelku a dvě děti. Následně se pokusil utéct, pronásledoval ho ale školník i přivolaná policejní hlídka. Policisté se útočníka snažili zastavit a použili přitom služební zbraně, protože muž se stále bránil nožem.

Podle televize Markíza se později ukázalo, že napadenou učitelkou byla ředitelka školy. Mluvčí záchranářů Alena Krčová upřesnila, že třetí zraněnou dospělou osobou je školník.

Jak uvedl policejní prezident, motiv činu není znám, ale pravděpodobně souvisí s tím, že 22letý útočník byl bývalým žákem školy. „Detaily ještě zkoumáme, ale pravděpodobně šlo o akci jednotlivce, možná i psychicky narušeného. Zjišťujeme, zda se připravoval, zda měl doma nějaké plány, zda si opatřil nůž nebo ho vzal z domu. Když se o synově činu dozvěděl jeho otec, zhroutil se,“ citoval Lučanského slovenský Denník N.

Alena Krčová odpoledne uvedla, že ředitelka má otevřenou ránu na hrudníku. V nemocnici jsou rovněž dvě děti, z nichž jedno má bodné rány na hrudníku a břichu a druhé utrpělo řezné rány na krku. Mluvčí nemocnice v Martině Katarína Kapustová TV Markíza upřesnila, že dívka je na jednotce intenzivní péče s „lehčím poraněním“, zatímco chlapec leží s vážnými zraněními na Klinice dětské anesteziologie a intenzivní medicíny.

Pokud jde o policisty, Lúčanský řekl, že je zranily na nohách odražené projektily, které vystřelili na útočníka. Ministr vnitra Roman Mikulec později sdělil, že jeden z policistů podstoupil operaci a druhého možná čeká také. Na základě kamerového záznamu prohlásil, že jejich zákrok vůči pachateli byl opodstatněný, neboť muž je ohrožoval na životě.

Informaci, že útočil bývalý žák, médiím potvrdil i primátor Vrútek Branislav Zacharides. „Nebyl to žák, který by byl nějak problémový. Paní ředitelka si zatím nedokázala spojit tento incident s nějakou událostí z minulosti, tedy zda nemohlo jít například o nějakou odplatu,“ uvedl. Naopak policejní prezident uvedl, že s mužem byly problémy i v minulosti.

„V souvislosti s tragédií ve Vrútkách cítím obrovský smutek a žal. Všem učitelkám, učitelům, policistům, dětem i jejich rodičům, kteří zažili náročné chvíle strachu, chci vyjádřil podporu. Myslím na vás,“ reagovala na útok prezidentka Zuzana Čaputová.

Premiér Igor Matovič, který byl v době incidentu na setkání šéfů vlád visegrádské skupiny (V4) na jižní Moravě, vyjádřil před novináři nad útokem lítost. „Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým. Bohužel blázni žijí mezi námi a takovým situacím nedokážeme zabránit,“ uvedl Matovič.

Český premiér Andrej Babiš na twitteru oznámil, že s kolegy z Polska a Maďarska vyjádřil Matovičovi soustrast. „Ve chvíli, kdy jsme s Igorem Matovičem a kolegy z V4 řešili evropský rozpočet, přišla mu ta šokující zpráva o útoku na slovenské základní škole... Tohle fakt nechápu. Neuvěřitelné. Igorovi jsme vyjádřili soustrast a účast,“ napsal Babiš.

Lítost vyjádřili i ministři obrany Česka a Slovenska Lubomír Metnar a Jaroslav Naď, kteří dnes jednali v Praze. „Zatím informace nesměřují k tomu, že by to byl akt terorismu, spíše jde možná o akt osobní pomsty nebo podobnou událost, ale nepředbíhejme, počkejme si na závěry,“ dodal slovenský ministr.

Jeho kolega ve vládě, ministr zdravotnictví Krajčí, na podvečerním briefingu nekomentoval spekulace, že útočník byl jako student na škole vystaven šikaně a že tedy mohlo jít o pomstu.