Střety turecké armády s Kurdy si vyžádaly 12 mrtvých

Demonstrace na podporu tureckých vojáků ve střetech s kurdskými povstalci

Demonstrace na podporu tureckých vojáků ve střetech s kurdskými povstalci Zdroj: ctk/ap

Nejméně 12 lidí zahynulo při nejnovějších bojích a bombových explozích na jihovýchodě Turecka, kde se v posledních týdnech rozhořel konflikt mezi armádou a kurdskými ozbrojenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenované bezpečnostní zdroje.

Bomba nastražená u silnice pravděpodobně členy zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) zabila tři vojáky, kteří projížděli v ozbrojeném voze oblastí Nusaybin v jihovýchodní provincii Mardin obývané převážně Kurdy. Další voják byl podle zdrojů Reuters při explozi spuštěné dálkovým ovládáním zraněn.

Při střetech s vojáky v dalších oblastech tureckého jihovýchodu zahynulo devět kurdských bojovníků. Šest z nich zabil útok armádních helikoptér v oblasti Eruh v provincii Siirt. Další tři radikálové přišli o život v regionu Pervari, když se pokoušeli dostat na tamní vojenskou základnu, uvedl zmíněný zdroj.

Násilné střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami jsou v posledních týdnech v Turecku téměř každodenní záležitostí. Snaha o mírové řešení problémů kolem velké kurdské menšiny v Turecku zkrachovala letos v červenci. Vypuklo nové násilí, které je podle odborníků nejhorší za posledních asi 20 let. O život již přišlo více než 100 příslušníků tureckých bezpečnostních sil a stovky ozbrojenců PKK.

Kurdové bojují o autonomii v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj už stál životy na 40 tisíc lidí. V roce 2012 začala mírová jednání s tureckým státem a až do začátku nynějších násilností konflikt prakticky ustal díky vyhlášenému příměří. Nové násilí se vystupňovalo poté, co turecká armáda začala útočit na pozice PKK na severu Iráku.