Suezským průplavem proplulo za jediný den rekordních 4,8 milionu tun nákladu

Íránská vojenská loď Alvand projíždí Suezským kanálem při manévrech (ilustrační foto)

Íránská vojenská loď Alvand projíždí Suezským kanálem při manévrech (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Suezským průplavem v pátek proplul rekordní objem nákladu. Podle úřadu, který má na starosti správu průplavu, v pátek kanálem proplulo 68 lodí s nákladem 4,8 milionu tun. To je vůbec největší objem nákladu, jaký průplavem proplul za jeden den od jeho otevření v roce 1869.

Suezský průplav je společně s turistikou a vývozem ropy a plynu nejdůležitějším zdrojem deviz pro Egypt. Podle posledních údajů se letos v květnu příjmy Egypta z průplavu zvýšily meziročně o 0,8 procenta na 438,1 milionu USD (8,5 miliardy Kč), napsala agentura AP.

Suezský průplav spojuje Středozemní moře s Rudým mořem. Provoz v průplavu funguje tak, že dopoledne plují lodě směrem do Středozemního moře, odpoledne opačným směrem. Na sever proudí zejména ropa z arabských států, na jih průmyslové výrobky z Evropy a Severní Ameriky.

Egypt nedávno zvyšoval poplatky za průjezd

Egyptské úřady přitom v květnu zvyšovaly poplatky za průjezd lodí Suezským průplavem o dvě procenta až pět procent. Vyšší příjmy měly být přínosem pro stát, který řeší nedostatek financí. Poplatky vybírané za dopravu v průplavu, který je klíčovou vodní cestou pro světový obchod, jsou pro Egypt hlavním zdrojem tvrdé měny. Mýtné zvyšovala Káhira již v loňském roce.