Summit EU: Góly střílely Itálie a Španělsko, inkasovalo Německo

Kancléřka Merkelová na summitu eurozóny

Kancléřka Merkelová na summitu eurozóny Zdroj: ctk

Německo nebude na večer a noc ze čtvrtka na pátek vzpomínat v dobrém. Na varšavském fotbalovém trávníku, stejně jako v útrobách bruselského paláce Justus Lipsius se muselo sklonit před Itálií. Řím, který se netajil odhodláním protáhnout právě probíhající summit Evropské unii na tak dlouhou dobu, jak bude z jeho pohledu zapotřebí, uspěl v základních bodech, které si předsevzal. Couvala kancléřka Angela Merkelová.

Řeč je o summitu 17 států platících eurem, který převzal vyjednávací štafetu od EU a skončil kolem páté hodiny ráno. Z maratónu si Itálie odnáší trofej v podobě usnesení, že v případě potřeby bude jí a dalším problémovým ekonomikám poskytnuta pomoc, aniž by o ni musely oficiálně žádat, což byl případ Řecka, Irska, Portugalska a čerstvě Španělska a Kypru.

„Potvrzujeme, že jsme pevně odhodláni učinit vše nezbytné, abychom zajistili finanční stabilitu eurozóny, zejména pružným a účinným využíváním stávajících nástrojů EFSF/ESM, s cílem stabilizovat trhy členských států, které dodržují určená doporučení a respektují své další závazky. Vítáme souhlas ECB s tím, že bude zastávat úlohu prostředníka EFSF/ESM při provádění tržních operací účinným a účelným způsobem,“ stojí v prohlášení schůzky proklubu. Tyto věty přesně odpovídají představám Montiho a jeho španělského kolegy Mariana Rajoye, kteří tvrdí, že šetří, jak mohou. Merkelová byla až do rozhodující chvíle proti.

Veřejné přiznání nedostatku hotovosti, „potrestané“ tvrdými výdajovými škrty a předepsanými reformami pod dohledem inspektorů EU, ECB a MMF, nyní Itálii a jiným nehrozí. Příjemci pomoci se sice musí podvolit tlaku Komise na plnění domácích úkolů a urychleně pracovat na snižování dluhů, jde však o opatření, na kterých už v zásadě pracují. „Toto není program jako pro Řecko, Irsko a Portugalsko,“ řekl bez obalu Monti. Detaily, jak bude vstup pod „záchranný štít light“ vypadat, má euroskupina vypracovat na svém nadcházejícím zasedání 9. července.