Svědek střelby v Dallasu: Vypadalo to jako poprava

Střelba v americkém Dallasu

Střelba v americkém Dallasu Zdroj: ctk/AP

střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
11
Fotogalerie
Ismael Dejesus byl ve svém pokoji v hotelu v centru Dallasu, když zaslechl třaskavé zvuky. Vyšel proto na balkón, aby se podíval, co se děje. "Myslel jsem, že jde o ohňostroj," řekl reportérovi CNN. Poté ale viděl, že někdo zabil policistu. Dejesus tak vylíčil situaci v centru Dallasu v noci na dnešek poté, co nejméně dva střelci zabili pět policistů a dalších šest zranili během jinak poklidné čtvrteční demonstrace proti policejnímu násilí na černoších.

Útočník vystoupil ze sportovního vozidla oděn v tom, co Dejesus popsal jako taktické oblečení. „Měl pušku AR-15 s velikým zásobníkem. Měl také mnoho kapes, tři až čtyři vepředu na kalhotách. Jednoznačně vypadal, jako že něco nese ve své košili. Vyrazil odtamtud, přešel ke sloupu, nasadil zásobník a začal pálit,“ řekl Dejesus CNN.

Tvrdil, že útočník se zdál být připravený. „Vypadalo to plánovaně. Věděl, kde má stát. Měl už také střelivo. A vysokokapacitní zásobníky.“

Střelec se pak postavil k bílému sloupu a začal pálit nalevo i napravo. Dejesus míní, že šlo o snahu přitáhnout do blízkosti policii. „Pokoušel se vyvolat zmatek a upoutat pozornost policie.“ Když se jeden z policistů pokusil sám se střelcem utkat, byl zavražděn mnoha ránami vystřelenými z blízkosti.

„Vypadalo to opravdu jako poprava. Postavil se nad toho policistu, který už byl na zemi a střelil ho asi třikrát až čtyřikrát do zad,“ řekl CNN Dejesus.

„Střílel bez jakéhokoliv strachu. Vůbec o nic se nestaral. Ten policista ho nemohl nijak zranit. On ale zašel za roh a policistu zastřelil z blízkosti.“

„Nemyslím si, že by se sociální nerovnost měla řešit tímto způsobem. Jsem jednoznačně pro sociální rovnost, ale takto ji nelze prosadit. Tohle byla tragédie, nic menšího než teroristický útok. To je můj osobní názor,“ uzavřel Dejesus.

Video zachytilo demonstraci při zahájení střelby: