Svět se snaží dosáhnout klidu v Pásmu Gazy

Boje v pásmu Gazy

Boje v pásmu Gazy Zdroj: reuters

Stále více zemí zaměstnávají pokusy ukončit další konflikt mezi Izraelci a Palestinci, který pro ně představuje v době celkového napětí na Blízkém východě zvlášť velké riziko. Do oblasti se rozhodli vypravit jak představitelé OSN a Ligy arabských států, tak americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Dnes by měla jednat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Největší snahu zastavit útoky obou stran, a tak zabránit izraelské pozemní invazi do Pásma Gazy, projevuje Egypt. Jeho prezident Muhammad Mursí včera prohlásil, že dosavadní vývoj nasvědčuje tomu, že by krize mohla být zažehnána už velmi brzy.

Židovský stát zvažuje přínosy a rizika vyslání tanků na palestinské území dva měsíce před předčasnými volbami. Včera se zdálo, že by mohly převážit hlasy preferující dosažení smíru za jednacím stolem. „Učinili jsme rozhodnutí dočasně zdržet pozemní invazi, aby diplomacie dostala šanci uspět,“ řekl médiím mluvčí Netanjahua.

Palestinsko-izraelský konfliktPalestinsko-izraelský konflikt | E15

Letecké útoky na desítky cílů v Gaze však přesto pokračovaly, stejně tak i odpalování raket z pásma na izraelské území. Ohrožen byl přitom opět Jeruzalém. Při útocích dosud zemřelo více než 120 Palestinců a tři Izraelci. Ozbrojené síly židovského státu v Gaze shazují letáky, v nichž civilní obyvatelstvo instruují, do kterých míst se mají uchýlit.

Palestinci si stanovili podmínky pro klid zbraní. Hamas požaduje, aby Izrael nejen zastavil útoky, ale také zrušil šest let trvající blokádu pásma, která silně poškozuje palestinskou ekonomiku. Jeho zástupce přitom prohlásil, že hnutí odmítne jakékoli izraelské podmínky pro uzavření příměří, protože druhá strana současný konflikt začala.

Hamas včera v Gaze nechal popravit šest údajných kolaborantů, kteří prý filmovali strategická místa.

Neshody v Radě bezpečnosti

Spojené státy včera v Radě bezpečnosti OSN zablokovaly prohlášení, jež mělo odsoudit eskalaci konfliktu mezi Izraelem a Palestinci z Pásma Gazy. Materiál je podle nich nepřijatelný, protože nezdůrazňuje, že příčinou současného zvýšení napětí bylo ostřelování izraelského území raketami Hamasu. Proti jednání USA a některých dalších západních států se ohradil stálý ruský zástupce v radě Vitalij Čurkin. Moskva uvedla, že pokud nedojde ke shodě na textu, předloží orgánu ke schválení rezoluci.