Světová banka poskytla za loňský fiskální rok rozvojovým zemím méně peněz

Peníze

Peníze

Světová banka (SB) poskytla či přislíbila zemím třetího světa zemím v loňském fiskálním roce 57,4 miliardy dolarů (zhruba 963,1 miliardy korun), což je o necelou pětinu méně, než předloni. Informovala o tom banka.

Oproti předchozímu fiskálnímu roku, kdy úvěry činily 73 miliard dolarů (1,22 bilionu korun) se tak úvěry snížily zhruba o pětinu. Podle SB to bylo především díky zmírnění negativních dopadů globální krize.

Přesto jsou ale úvěry nadále na úrovni před světovou hospodářskou krizí. Podle SB to dokazuje nejistotu vlád i investorů, kteří se stále obávají o sílu globálního ekonomického oživení. SB v době krize zvýšila financování pro chudší země kvůli problémům na úvěrových trzích.

Přísliby zemím se středními příjmy a rozvíjejícím se zemím se loni propadly z dřívějších 44,2 miliardy dolarů (741,6 miliardy korun) na 26,7 miliardy dolarů (zhruba 448 miliardy korun).

Do Skupiny Světové banky patří Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (IBRD), Mezinárodní sdružení pro rozvoj (IDA), Mezinárodní finanční korporace (IFC) a Agentura pro mnohostranné investiční záruky (MIGA).