Světové velmoci kritizují Brazílii za požáry v Amazonii, jejich počet se prudce zvýšil

Rozsáhlé požáry v Amazonském deštném pralese.

Rozsáhlé požáry v Amazonském deštném pralese. Zdroj: Reuters

Rozsáhlé požáry v Amazonském deštném pralese.
Rozsáhlé požáry v Amazonském deštném pralese.
Rozsáhlé požáry v Amazonském deštném pralese.
Rozsáhlé požáry v Amazonském deštném pralese.
Rozsáhlé požáry v Amazonském deštném pralese.
24
Fotogalerie

Brazilská vláda čelí mezinárodnímu tlaku a kritice kvůli lesním požárům v Amazonii, jejichž počet se v letošním roce výrazně zvýšil, mimo jiné i kvůli jejich nelegálnímu kácení. Francouzský prezident Emmanuel Macron označil požáry za mezinárodní krizi a chce toto téma řešit i na víkendovém summitu skupiny G7 ve Francii. Hnutí studentů Fridays For Future (Pátky pro budoucnost) chystá dnes demonstrace před brazilskými ambasádami ve světě.

"Náš dům hoří. Doslova. Amazonie, plíce naší planety, které produkují 20 procent našeho kyslíku, hoří. Je to mezinárodní krize. Členové G7, uvidíme se za dva dny, abychom o tom naléhavě hovořili," napsal ve čtvrtek na twitteru francouzský prezident. Obavy vyjádřil i generální tajemník OSN António Guterres. "Uprostřed klimatické krize si nemůžeme dovolit další škody na hlavním zdroji kyslíku a biodiversity," uvedl šéf OSN.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který se netají upřednostňováním ekonomických zájmů před ekologickými, Macrona obvinil z toho, že se z "vnitřní záležitosti Brazílie a dalších amazonských zemí" snaží vytěžit osobní politické body. "Senzacechtivý tón, který používá, problém nevyřeší," uvedl Bolsonaro, který tento týden vyjádřil podezření, že za požáry v Amazonii stojí nevládní organizace, protože z nich podle něj mají mediální prospěch a mstí se tak vládě za omezení státních příspěvků.

Mluvčí brazilské vlády ve čtvrtek uvedl, že evropské země vyjadřují ekologické obavy kvůli Amazonii, aby toho mohly využít v obchodních restrikcích vůči jeho zemi. Mluvčí rovněž řekl, že statistické údaje, které kritici vůči Brazílii používají, nejsou oficiální a jsou přehnané. "Reálně máme odlesňování, ale ne na takové úrovni, jak se říká," zopakoval tak dřívější vyjádření prezidenta Bolsonara, který nedávno označil za lživé údaje brazilského národního ústavu o odlesňování.

Požáry deštného pralesa v Amazonii, který leží ze 60 procent na území Brazílie a je označován za "zelené plíce" planety, vyvolávají obavy, protože tento les má klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů, jež přispívají ke změnám klimatu. Za větší počet požárů může podle expertů nejen sucho či klimatické změny, ale i ilegální kácení a vypalování lesa za účelem získání zemědělské půdy.

Lesní požáry v Brazílii se tento týden dostaly na přední stránky novin celého světa, některá média k nim přidala titulky jako "Peklo v Amazonii". Brazilský národní ústav INPE v úterý zveřejnil statistiku, podle níž se počet lesních požárů v Brazílii letos zvýšil oproti loňsku o 83 procent. Od ledna INPE zaznamenal 71.500 ohnisek lesních požárů v Brazílii, z toho asi 52 procent v Amazonii.

Oblast Amazonie zaujímá asi třetinu území Jižní Ameriky, kromě Brazílie zasahuje do Peru (13 procent), Kolumbie (deset procent) a menší část leží též ve Venezuele, Ekvádoru, Bolívii, Guyaně, Surinamu a Francouzské Guyaně.