Švýcaři v referendu zavrhli stálý příjem pro všechny občany

Švýcarské město Chur

Švýcarské město Chur Zdroj: CC BY-SA 3.0: Volkmar Rudolf - Wikimedia Commons

Švýcaři v dnešním referendu jasně zamítli možnost, že jejich země jako první na světě zavede garantovaný státní příjem pro všechny občany. Ten měl podle návrhu činit 2500 franků (asi 61 tisíc korun) měsíčně bez ohledu na to, zda dotyčný pracuje, anebo je nezaměstnaný. Na druhou stranu by země zrušila veškeré sociální dávky, podpory a příspěvku. Proti takovému modelu se podle konečných výsledků postavilo 76,9 procenta voličů.

Iniciátoři návrhu nicméně hovoří o „senzačním úspěchu“. Podpořilo je 23,1 procenta voličů, což je podle mluvčího iniciátorů „mnohem více, než se čekalo“. „Znamená to, že diskuze pokračuje, a to i v mezinárodním měřítku,“ dodal mluvčí.

Unikátní návrh rozvířil živé debaty, nicméně bylo zřejmé, že má jen slabé šance na přijetí. Na tom podle agentury AFP není nic divného: stačí si vzpomenout, že Švýcaři v roce 2012 odmítli prodloužit si placenou dovolenou ze čtyř na šest týdnů v obavě ze ztráty konkurenceschopnosti země, proslulé vysokou pracovní morálkou. Návrh na zaručený příjem nicméně získal sto tisíc podpisů, potřebných pro předložení k všelidovému hlasování.

Pobírat zaručený měsíční příjem od státu by v případě schválení měli nejen Švýcaři, ale i cizinci žijící v zemi nejméně pět let, a to opět bez ohledu na to, zda pracují či nikoli. V případě nezletilců by tento příjem měl činit 625 franků (asi 15 300 korun). Vzhledem k vysokým nákladům na život v alpské republice jde o poměrně nízké částky.

„Je to sen, který existuje již dlouho, ale nyní se stal nepostradatelným vzhledem k rostoucí nezaměstnanosti způsobené robotizací,“ vysvětlil jeden z otců návrhu Ralph Kundig. Vláda a většina politických stran ale projekt kritizuje jako příliš drahou utopii. „Je to starý sen, tak trochu marxistický. Je v něm spousta dobrých úmyslů, ale žádné ekonomické myšlení,“ usoudil ekonom Charles Wyplosz. Přetnutí vazby mezi prací a mzdou by podle něj vedlo k tomu, že „lidé budou méně dělat“. Voliči dnes hlasovali také o revizi azylového zákona, o povolení preimplantační genetické diagnostiky či o změnách využívání daní z ropných olejů.

Voliči dnes naopak v referendu schválili revizi azylového zákona, která by měla výrazně urychlit azylové řízení. Švýcaři rovněž odsouhlasili používání preimplantační genetické diagnostiky. O zavedení zaručeného příjmu se uvažuje i jinde. Finská vláda tuto myšlenku míní otestovat na skupině osm tisíc lidí s nízkým příjmem. V nizozemském městě Utrecht se má experiment rozběhnout v lednu 2017, připomněla stanice.