Swiss Forfait: Financování českého exportu na Ukrajinu není nutné škrtit

montáž, E15

montáž, E15 Zdroj: E15

V souvislosti s Ruskem se aktuálně hovoří o případných budoucích dopadech na české exportéry, u vývozu na Ukrajinu jsou však již realitou. Politická nestabilita země kvůli válečné situaci vede k tomu, že mnoho firem omezuje či dokonce ukončuje své aktivity. Tvrdí to alespoň česká společnost Swiss Forfait s odkazem na čísla exportu: jen od ledna do května 2014 vyvezli čeští průmyslníci na Ukrajinu zboží za 8,8 miliardy korun, loni to bylo za stejné období 12,5 miliardy korun.

Podle aktuálních dat se kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu jen v samotném v dubnu český export na Ukrajinu propadl o 51,2 procenta na 1,49 miliardy korun. V květnu klesl o 43,1 procenta. Podle Svazu průmyslu a dopravy bude Ukrajina pravděpodobně vyřazena ze seznamu 12 prioritních zemí Exportní strategie ČR 2012-2020.

„Čeští vývozci dodávají na Ukrajinu nejčastěji stroje a dopravní prostředky, telefony či díly vozidel a zemědělské stroje“ vysvětluje Jindřich Prokopec jednatel a výkonný ředitel Swiss Forfait. Ta se zabývá financováním exportu formou forfaititingu, tedy odkupem faktur.

Zavření limitů není na místě

Swiss Forfait jako jedna z institucí zabývajících se financováním exportu a odkupem pohledávek zatím nezavřela limity na Ukrajinu a financuje český vývoz i za současné situace s tím, že o kvalitní produkty je prý vždy zájem, ať je situace jakákoliv.

„Většina českých bank včetně EGAP svoje limity na Ukrajinu zmrazila, či úplně zrušila. Z našich zkušeností ovšem vyplývá, že i v ekonomicky a politicky vypjaté době dodávky kvalitního zařízení v důležitých oblastech, jako je zemědělství, mohou nadále pokračovat,“ tvrdí Prokopec.

Vývoj českého vývozu na Ukrajinu
Období Hodnota vývozu v mld. Kč Změna exportu v procentách meziročně
leden 2,226 24,2
únor 1,855 -26,4
březen 1,748 -29,3
duben 1,488 -51,2
květen 1,530 -43,1

zdroj: ČSÚ