Syriza jasně vyhrála řecké volby, sestaví koaliční vládu

Lídr řecké strany SYRIZA Alexis Tsipras

Lídr řecké strany SYRIZA Alexis Tsipras Zdroj: CTK

Levicová opoziční strana SYRIZA jasně vyhrála nedělní předčasné parlamentní volby v Řecku, ale nezískala absolutní většinu, a vytvoří proto koaliční vládu s pravicovou stranou Nezávislí Řekové (ANEL). Předsedu SYRIZY Alexise Tsiprase dnes prezident Karolos Papulias jmenoval premiérem. Svou vládu, jejímž hlavním cílem bude snaha zmírnit tvrdá úsporná opatření vyžadovaná mezinárodními věřiteli, chce nový šéf kabinetu představit nejpozději v úterý.

Koalice radikální levice (SYRIZA), favorit voleb, vyhrála mnohem přesvědčivěji, než se očekávalo. Po sečtení všech hlasovacích lístků získala 36,3 procenta hlasů. I s bonusem 50 křesel pro vítěze disponuje ve 300členném parlamentu 149 poslanci, což je o dva méně, než by stačilo k dosažení absolutní většiny. Už dnes dopoledne se proto vedení levicové formace dohodlo na vytvoření koalice s Nezávislými Řeky, kteří skončili ve volbách šestí se ziskem 4,8 procenta hlasů a 13 poslanců.

Původně se spekulovalo o tom, že vítězná strana by se mohla spojit i se středolevou stranou Potami (Řeka), která získala šest procent hlasů, nebo s komunisty, které ve volbách podpořilo 5,6 procenta voličů. To se nakonec nestalo, což ale nevylučuje, že tyto strany kabinet v parlamentu podpoří.

Dosavadní vládní pravicová strana Nová demokracie (ND) premiéra Antonise Samarase skončila ve volbách s velkým odstupem druhá; získala 27,8 procenta hlasů a 76 poslanců. Její koaliční partner, socialisté (PASOK), od posledních voleb v roce 2012 přišli o polovinu příznivců a dostali jen 4,7 procenta hlasů. Znamená to, že poprvé po 40 letech nebude u moci ani jedna z těchto dvou tradičních stran, jež řecké politice dominovaly od pádu vojenské junty v roce 1974.

Konečné výsledky
StranaPočet hlasů v procentechPočet mandátů
Syriza36,34149
Nová demokracie (ND)27,8176
Zlatý úsvit6,2817
To Potami (Řeka)6,0517
Komunistická strana Řecka (KKE)5,4715
Nezávislí Řekové (ANEL)4,7513
Panhelénské socialistické hnutí (PASOK)4,6813

Lídr nejsilnější řecké strany Syriza Alexis Tsipras a šéf strany Nezávislí Řekové Panos KammenosLídr nejsilnější řecké strany Syriza Alexis Tsipras a šéf strany Nezávislí Řekové Panos Kammenos|ctk/APLídr nejsilnější řecké strany Syriza Alexis Tsipras (vpravo) domluvil koalici s šéfem strany Nezávislí Řekové Panosem Kammenosem (foto: ČTK/AP).

Syriza přestane šetřit

Syriza usiluje o změnu smluv s mezinárodními věřiteli a chce s nimi vyjednat řadu úlev. Voliči této politické strany se rekrutují hlavně z řad lidí, kteří jsou již unavení tvrdými úspornými opatřeními a na které ekonomické problémy doléhají nejvíce. Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy Evropská centrální banka, Evropská komise a Mezinárodní měnový fond.

Řecko už od věřitelů dostalo ve dvou kolech asi 240 miliard eur (6,7 bilionu korun). Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur (8,9 bilionu korun) a je druhý největší na světě za Japonskem. Tsipras už dříve naznačil, že se bude snažit s věřiteli dohodnout odpis většiny dluhu, i když partneři Řecka v čele s Německem dali jasně najevo, že na takový požadavek nehodlají přistoupit.

„Řecký lid dnes psal historii,“ řekl v neděli večer Tsipras v projevu před jásajícím davem na jednom z aténských náměstí. Vítězstvím jeho strany Řecko prý opouští politiku úsporných opatření a vymaňuje se z dosavadního ponížení. Následovat prý bude „radikální změna“, která zemi vyvede ze začarovaného kruhu šetření. Řecko podle něj přinese naději celé Evropě.

Profil Syrizy a jejího lídra Alexise Tsiprase (40)
- Koalice radikální levice (známá pod zkratkou Syriza) byla doposud nejsilnější řeckou opoziční parlamentní stranou; po posledních volbách v červnu 2012 měla v řeckém parlamentu 71 z celkových 300 poslanců. Od loňska je zastoupena i v Evropském parlamentu, kde z jejích řad zasedá šest z 21 řeckých europoslanců.
- Syriza vznikla v roce 2004 původně jako aliance levicových i radikálně levicových subjektů; její hlavní stranou byla Koalice levicových a ekologických hnutí (Synaspismos, SYN) v čele s Alexisem Tsiprasem.
- Politickou stranou je Syriza od června 2012, kdy se do voleb zapsala jako strana, aby mohla v případě vítězství získat bonusových padesát mandátů. Ve volbách ale nakonec byla druhá s 26,9 procenta hlasů za pravicovou Novou demokracií (ND) Antonise Samarase (jen o 2,8 procentního bodu). Drtivého vítězství však dosáhla Syriza mimo jiné v Aténách i ve druhém největším městě Soluni.
- V prvních parlamentních volbách, jichž se Syriza účastnila, získala v březnu 2004 jen 3,3 procenta hlasů a šest křesel v parlamentu. V září 2007 si polepšila na pět procent hlasů a 14 parlamentních křesel a dva roky nato jí voliči dali 4,6 procenta hlasů, což stačilo na 13 mandátů v parlamentu.
- Obrovský vzestup jí přinesl stále hlubší propad Řecka do ekonomické krize. Kritikou tvrdých úsporných opatření, vedoucích k vysoké nezaměstnanosti a citelnému snížení platů, si Syriza ve volbách v květnu 2012 vysloužila 16,8 procenta hlasů (jen o dva procentní body méně než vítězná ND) a 52 křesel v parlamentu. Tsipras dostal od prezidenta nabídku na sestavení vlády, což se mu ale nepodařilo. Koalici s pravicovými stranami odmítl.
- Jako vítězná strana chce Syriza hlavně přehodnotit podmínky splácení řeckého dluhu (o zmírnění dluhové zátěže usiluje i současná vláda). To ale mezi investory vyvolává obavy, zejména proto, že konkrétní kroky strany Syriza nejsou úplně jasné. Jde totiž o seskupení politiků od umírněně levicových až po radikálně levicové. Též ekonomové, které si Tsipras vybral, jsou sice uznávaní odborníci, ale většinou akademici bez praxe i s odlišnými vizemi; jsou mezi nimi i příznivci tržní ekonomiky, někteří chtějí odepsat až polovinu řeckého dluhu, jiní by rádi viděli Řecko mimo eurozónu, což ale Tsipras odmítá.
- Tsipras šéfuje alianci Syriza od října 2009. Předtím byl lídrem její nejsilnější strany Synaspismos, do jejíhož čela byl zvolen v únoru 2008 ve 33 letech. Údajně se tak stal nejmladším předsedou řecké politické strany vůbec. V ústředním výboru strany Synaspismos byl od prosince 2004; v letech 1999-2003 byl prvním tajemníkem její mládežnické organizace Neolaia Syn.
- Alexis Tsipras se narodil 28. července 1974 v Aténách a vystudoval stavební inženýrství. Do vyšší politiky vstoupil v roce 2006, kdy byl zvolen místním zastupitelem v Aténách. Této funkci dal přednost i před parlamentními volbami v roce 2007, takže poslancem se stal až v roce 2009.
- Tsipras žije s počítačovou inženýrkou Peristerou Batzianovou, s níž má dva syny.

Tsipras se bez dohody s věřiteli neobejde, píše německý tisk