Syrská armáda míří na sever, kde se střetne s tureckými vojáky

Turci pokračují v tvrdé ofenzivě v Sýrii.

Turci pokračují v tvrdé ofenzivě v Sýrii. Zdroj: Reuters

Zasaženy byly i cíle na turecké straně.
Turci pokračují v tvrdé ofenzivě v Sýrii.
Turci pokračují v tvrdé ofenzivě v Sýrii.
Turci pokračují v tvrdé ofenzivě v Sýrii.
Turci pokračují v tvrdé ofenzivě v Sýrii.
17
Fotogalerie

Jednotky syrských vládních vojsk se přesouvají na Kurdy ovládaný sever země, kde mají „čelit turecké agresi vůči syrskému území‟. V něděli o tom bez bližších údajů k rozmístění jednotek informovala syrská státní agentura SANA. Syrští Kurdové večer podle agentury AFP potvrdili dohodu s Damaškem, podle níž budou armádní síly rozmístěny poblíž syrsko-turecké hranice.

Agentura Reuters s odvoláním na předního kurdského politika Ahmeda Sulejmana uvedla, že na ruské letecké základně Hmímím se dnes mezi vládními a kurdskými představiteli uskutečnila jednání s cílem zastavit tureckou ofenzivu na severu Sýrie.

Zdroj blízký syrské vládě potvrdil, že schůzky mezi Damaškem a arabsko-kurdskými milicemi Syrské demokratické síly (SDF) se také uskutečnily už před zahájením turecké ofenzivy, ale i v jejím průběhu.

„Abychom čelili turecké agresi a zabránili jejímu pokračování, dosáhli jsme dohody se syrskou vládou o rozmístění armády podél syrsko-turecké hranice s cílem podpořit SDF,‟ uvádí se v dnešním prohlášení kurského vedení, z něhož citovala AFP.

Turecko zahájilo intervenci na severovýchodě Sýrie ve středu. Ankara tvrdí, že cílem operace je vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice YPG. Chce tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Možnost spolupráce mezi režimem syrského prezidenta Bašára Asada, podporovaného v posledních letech Moskvou, a Kurdy, kteří ovládají rozsáhlá území v severovýchodní Sýrii, v průběhu dneška naznačil americký ministr obrany Mark Esper. Američtí vojáci se z oblasti stahují. Libanonská televize Al-Majádín později uvedla, že rozmístění vládních jednotek do severosyrských měst Manbidž a Kobani se uskuteční do 48 hodin.

Arabsko-kurdské milice SDF, jejichž nejvýznamnější část tvoří YPG, požádaly Damašek o pomoc i koncem loňského roku, kdy Turecko hrozilo zaútočit na město Manbidž a oblast západně od řeky Eufrat. Syrská armáda skutečně rozmístila své jednotky poblíž Manbidže, do samotného města však nevstoupila. Když se tehdy předpokládaný turecký útok neodehrál, sama se odtud stáhla.

Za občanské války v Sýrii, jež trvá od roku 2011, vznikla na severovýchodě země faktická kurdská autonomie, kterou ale Damašek neuznává a kurdské bojovníky místy označoval za "zrádce" kvůli jejich spojenectví s Washingtonem.