Syrští rebelové při útoku na televizi zabili sedm lidí

Sýrie

Sýrie Zdroj: profimedia.cz

Syrští rebelové včera zaútočili na prorežimní televizi u Damašku a zabili sedm lidí. Prezident Bašár Asad uvedl, že země je ve „stavu skutečné války“. Mezinárodní vyjednávač Kofi Annan svolal kvůli syrské krizi na víkend do Ženevy ministry zahraničí pětice stálých členů Rady bezpečnostni OSN, Evropské unie a některých muslimských zemí.

Vzbouřenci při útoku na televizi zastřelili tři novináře a čtyři příslušníky ostrahy. „Slyšel jsem malou explozi a potom obrovský výbuch a ozbrojenci vběhli dovnitř. Zpřeházeli kanceláře naruby a skoro zničili zpravodajský sál,“ popsal státní agentuře událost muž, který pracuje v nedaleké kanceláři.

Annan uvedl, že hodlá ve Švýcarsku jednat o tom, jak prosadit úplné dodržování šestibodového mírového plánu, odsouhlaseného Damaškem v dubnu. Chce prý také mluvit o principech předání politické moci v zemi. Jeho zástupce poznamenal, že násilí v Sýrii dosáhlo stejné úrovně, nebo ji dokonce překročilo, jako boje před dubnovým vyhlášením příměří. Vyostřila se zejména situace v hlavním městě.

Asad rozhodně nejeví ochotu složit zbraně. „Když jste ve válce, veškerá politika, všechny strany a sektory je potřeba nasměrovat k vítězství,“ prohlásil. BBC citovala nejmenovaného amerického zpravodaje, podle něhož je boj mezi vládními silami a Syrskou osvobozeneckou armádou celkem vyrovnaný. Dá se tedy čekat, že bude dlouhý.

Novinář britské televize Ian Pannell, jenž strávil dva týdny s rebely na severu země, míní, že se situace v posledních dvou měsících změnila. Odpůrcům režimu se prý daří získávat zbraně ze zahraničí i od armády. Jsou organizovanější, dostávají se do ofenzivy a kontrolují větší části severních oblastí, tvrdí.