Technologičtí obři ruší účast na největším veletrhu elektroniky. Bojí se omikronu

Americký Amazon je další velkou společností, která odřekla účast na příští Consumer Electronics Show, největším světovém veletrhu spotřební elektroniky. Ten se koná od 5. ledna v Las Vegas.

Americký Amazon je další velkou společností, která odřekla účast na příští Consumer Electronics Show, největším světovém veletrhu spotřební elektroniky. Ten se koná od 5. ledna v Las Vegas. Zdroj: e15

Prezident Spojených států Joe Biden poprvé připustil, že by se mohl pokusit obhájit svůj úřad ve volbách za tři roky.
Akciové burzy v USA ve středu výrazně posílily.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Biden nevzdává opětovnou kandidaturu

Americký prezident Joe Biden poprvé připustil, že se bude ucházet o své znovuzvolení v roce 2024. Až dosud se předpokládalo, že v příštích volbách bude na nejvyšší úřad v zemi za Demokratickou stranu kandidovat současná viceprezidentka Kamala Harrisová. Biden uvedl, že se definitivně rozhodne podle toho, zda se bude i za tři roky těšit dobrému zdraví. Motivovat ho však také bude, když do boje o Bílý dům znovu vyrazí bývalý republikánský prezident Donald Trump. Ten již dříve opětovnou kandidaturu nevyloučil. Biden je ve svých 79 letech historicky nejstarším prezidentem USA a právě vysoký věk mu byl politickými oponenty vyčítán už během loňských voleb.      

Soudní spor Polska s Evropskou unií pokračuje

Evropská komise ve středu zahájila řízení s Polskem, které na základě unijní exekutivy porušuje principy unijního práva a závaznost verdiktů Soudního dvora EU. Brusel tím reaguje zejména na říjnové rozhodnutí polského ústavního soudu, jenž zpochybnil nadřazenost norem Evropské unie nad těmi polskými. Polští vládní politici rozhodnutí Evropské komise odsoudili. „Je to útok na polskou ústavu a svrchovanost,“ napsal na Twitteru náměstek ministra spravedlnosti Sebastian Kaleta. Varšavě dlouhodobě hrozí, že kvůli sporům s EU přijde o část unijních peněz. 

Z trhů a burz 

Akciím v Evropě i USA se dařilo 

Burzy ve Spojených státech podruhé v tomto týdnu posílily. Dow Jonesův index si připsal 0,74 procenta. S&P 500 vyrostl o 1,02 procenta a Nasdaq Composite vyskočil o 1,18 procenta. Pozitivní nálada ve středu panovala i na trzích v západní Evropě. Německý benchmark DAX se zvýšil o 0,95 procenta. Francouzský CAC 40 zpevnil o 1,24 procenta. Britský FTSE 100 přidal 0,61 procenta. Nizozemský AEX stoupl o 0,92 procenta a panevropský STOXX Europe 600 uzavřel v zisku 0,92 procenta.  

Amazon, Facebook a Twitter do Vegas nepřijedou

Americký internetový prodejce Amazon včera oznámil, že kvůli obavám ze šíření nové mutace koronaviru omikron jeho zástupci nedorazí na Consumer Electronics Show (CES). Největší světový veletrh spotřební elektroniky, jehož se pravidelně účastní desítky tisíc návštěvníků, se koná od 5. do 8. ledna v Las Vegas. Účast na akci již předtím odřekli také společnost Twitter nebo majitel Facebooku Meta. Na prestižní události by se naopak stále měla prezentovat třeba americká automobilka General Motors, která zde plánuje představit svůj nový elektrický pickup Silverado a seznámit hosty s firemní strategií na příští roky.

Tweet dne

„Zpátky v Japonsku.“

Japonský miliardář Jusaku Maezawa se v pořádku vrátil ze své návštěvy Mezinárodní vesmírné stanice, na které strávil jako turista dvanáct dní. 

Stane se dnes

  • Některé evropské země dnes budou upravovat svá opatření proti šíření pandemie koronaviru. 
  • Španělsko zveřejní konečnou zprávu o vývoji svého hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí. 
  • V Moskvě se koná výroční tisková konference ruského prezidenta Vladimira Putina