Čínské fotbalové kluby v problémech. Z názvů jim mizejí jména krachujících investorů

Nový čínský stadion bude jedním z největších na světě

Nový čínský stadion bude jedním z největších na světě Zdroj: Twitter.com

Střecha jako lotosový květ, kapacita 100 tisíc diváků a cenovka přes 40 miliard korun. Seznamte se, to budoucí stánek osminásobného čínského mistra Kuang-čou Evergrande
Nový čínský stadion bude jedním z největších na světě
Nový čínský stadion bude jedním z největších na světě
Nový čínský stadion bude jedním z největších na světě
Nový čínský stadion bude jedním z největších na světě
18
Fotogalerie

Kolaps posledních šampionů, ale i nezaplacené účty za energie. Kdysi štědře dotovaná a zahraniční hvězdy lákající čínská fotbalová superliga (CSL) se řítí do propasti nejen kvůli krizi tamních realitních gigantů.

O druhém prosincovém víkendu prohrál tým FC Hebei doma ostudně 0:5, avšak zázrakem bylo, že tým vůbec nastoupil. V listopadu totiž vyšlo najevo, že tým není schopen kvůli obrovskému dluhu ani splácet účty za elektřinu ve svém tréninkovém komplexu. Klub tak kvůli finančním problémům rozpustil mládežnické týmy, a 60 zaměstnanců dokonce nabídlo, že budou pracovat zadarmo.

Mužstvo vlastní developerská společnost China Fortune Land Development, která se topí v dluzích ve výši zhruba 42 miliard dolarů, a podobně jako realitní obr Evergrande není schopna splácet svoje pohledávky. FC Hebei však není prvním týmem v problémech.

Úřadující mistr, tým Jiangsu F.C., totiž zničehonic zmizel na začátku roku z fotbalové mapy světa, když jeho vlastník – čínský konglomerát Suning Holdings Group – na konci února ze dne na den klub de facto rozpustil. Zbyly po něm jen neuhrazené výplaty trenérům a hráčům. Suning pak dostal do finančních problémů i posledního mistra Itálie, jelikož vlastní tamní velkoklub Inter Milán. Finanční trable čínských vlastníků tak letos v létě donutily Inter prodat za 100 milionů eur do londýnské Chelsea hvězdného belgického útočníka Romela Lukaka.

Čínu opustil nejlépe placený trenér světa

Do problémů se dostal nedávno i nejúspěšnější čínský fotbalový klub Guangzhou F.C, který spadá pod dluhy sužovanou společnost Evergrande. Ta kvůli finančním trablům rozvázala smlouvu s italským koučem Fabiem Cannavarem, který byl jedním z nejlépe zaplacených trenérů na světě, ale také s mnoha dalšími členy realizačního týmu a hráči. Bylo jim na oplátku slíbeno, že výměnou za zrušení dlouhodobých kontraktů dostanou zpět dlužné peníze za uplynulé měsíce. Cannavara pak nahradil coby hrající trenér útočník Čeng Č’, klubová legenda Guangzhou F.C.

„Doufáme, že klub všechny trable překoná. My se musíme soustředit na tvrdou práci a snažit se dohrát sezonu se ctí,“ řekl jednačtyřicetiletý fotbalista pro tamní média. Nejistá je i budoucnost nového stadionu pro Guangzhou F.C., který se měl stát největším fotbalovým svatostánkem na světě, avšak kvůli finančním problémům Evergrande je jeho dokončení v nedohlednu.

Jinde neměli fotbalisté a trenéři ani takové štěstí a po dalších ambiciózních čínských fotbalových projektech zbyly jen dluhy a nevyplacené mzdy. Vzhledem k povaze čínského právního a politického systému navíc dlužné částky lidé pravděpodobně nikdy neuvidí.

„Podobné problémy byly už v minulosti, ale ne v takovém rozsahu,“ řekl pro deník New York Times sportovní právník David Wu a dodal, že situace se bude jen zhoršovat. Ještě v roce 2014 přitom prezident Si Ťin-pching sliboval, že čínský fotbal promění v dominantní sílu a státem podporované společnosti začaly lít do tamní ligy neuvěřitelné peníze. Za nesmyslné částky lákali Číňané zvučná jména ze západních lig. Za již výše zmíněný FC Hebei tak hrál třeba Argentinec Javier Mascherano a tým mezi lety 2016-2018 trénoval bývalý kouč Realu Madrid a Manchesteru City Manuel Pellegrini.

V Číně působili či působí i Brazilci Hulk a Oscar, argentinský kanonýr Carlos Tévez nebo bývalý kapitán české fotbalové reprezentace Bořek Dočkal a další. Jenže kýžený efekt se na klubové ani reprezentační úrovni nedostavil a závody v utrácení se dostaly mimo myslitelné meze. Aby liga spirálu utrácení zastavila, zavedly se od ledna 2020 přísné platové stropy a limit na cizince. A do toho přišla o pár měsíců později pandemie.

Z názvů klubů mizejí jména investorů

Vir sice fotbalu v Číně velmi uškodil, ale rozhazovačné hospodaření klubů tamní ligy bylo dlouhodobě stejně neudržitelné. Od ledna 2021 se navíc podle pravidel tamní fotbalové asociace musely kluby přejmenovat a vypustit z názvu jména různých investorů, třeba Guangzhou Evergrande se stalo „už jen“ Guangzhou FC a podobně.

„Evergrande má dluhy přes 300 miliard dolarů, už teď propustilo ze svého týmu všechny drahé zahraniční hráče a hledá způsob, jak klub co nejrychleji prodat,“ napsal o situaci hongkongský deník South China Morning Post. Co však začalo vypouštěním jmen jednotlivých investorů, pokračovalo finančními trablemi a krachem mnohých klubů (nejen na té nejvyšší úrovni), propouštěním hvězdných hráčů a obecně uvědoměním, že tahle bublina splaskla – ani propálené miliardy dolarů za přeplacené fotbalové hvězdy z Číny fotbalovou velmoc přes noc neudělaly.

Ostatně Číňané už si to sami uvědomují, a tak naordinovali lize před prosincovým restartem čtyřměsíční pauzu, aby dopřáli potřebný čas na souhru a regeneraci čínské reprezentaci. „Pokud můžete s ligou takhle šachovat, tak vidíte, kde leží priority a kam potečou peníze,“ poznamenal uštěpačně pro New York Times Če Ťi, marketingový ředitel společnosti Red Lantern, která tamní fotbal propaguje.

Ještě navíc byl výsledek tamní reprezentace v kvalifikaci na nadcházející mistrovství světa v Kataru tristní a Číňané se po dosavadním zisku pouhých pěti bodů ze šesti utkání na finálový turnaj velice pravděpodobně nepodívají.