Těla obětí letecké katastrofy se rozkládají, důkazy mizejí

Novináři jdou kolem mrtvých těl obětí ze sestřeleného malajsijského letadla poblíž obce Hrabove na východě Ukrajiny

Novináři jdou kolem mrtvých těl obětí ze sestřeleného malajsijského letadla poblíž obce Hrabove na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Záchranáři nesou tělo oběti ze sestřeleného malajsijského letadla na východě Ukrajiny
Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině
Panenka na místě pádu Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině
trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny
Pozorovatele OBSE a proruský radikál u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny
9
Fotogalerie
Ukrajinští i západní novináři přinesli další znepokojivé zprávy o situaci na místě pádu malajsijského letadla, v jehož troskách ve čtvrtek zahynulo téměř tři sta lidí. Vzbouřenci, kteří místo dopadu trosek kontrolují, podle očitých svědků převážejí mrtvá těla do Doněcku, jiná ponechávají napospas rozkladu v teplém počasí. Prý roste nebezpečí, že věcné důkazy zmizí nebo budou zničeny.

Na místě tragédie, které už silně zapáchá, stále leží desítky mrtvých těl. Některá záchranáři nechali v plastových pytlích ležet podél silnice. „Vaky jsou otevřené a stav pozůstatků je opravdu velmi špatný,“ hlásil telefonicky mluvčí mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michael Bociurkiw. „Je to děsivý pohled.“

Místo dopadu trosek se nachází uprostřed slunečnicových a pšeničných polí mezi dvěma malými vesnicemi. Trosky jsou roztroušeny na ploše asi 20 čtverečních kilometrů. Podle ukrajinské vlády separatisté převezli 38 mrtvých těl na doněckou prosekturu. Asistovali jim přitom údajně lidé se silným ruským přízvukem.

V prohlášení kyjevské vlády se rovněž uvádí, že nákladní vozy povstalců převezly do Ruska části zničeného letadla. Do pytlů bylo podle Bociurkiwa naloženo asi 80 těl.

Šokovaný premiér

Krajní rozhořčení dnes dal najevo nizozemský premiér Mark Rutte. „Byl jsem šokován obrázky, které ukazují děsivě bezohledné chování na tom tragickém místě,“ řekl v Amsterodamu novinářům. „Těla mrtvých tahali po zemi a nechali je shnít,“ dodal.

Možnosti pozorovatelů OBSE jsou omezené. „Dohlížíme na bezpečnost místa dopadu a na podmínky, v nichž se ostatky nacházejí, na osobní věci mrtvých a stav úlomků,“ řekl mluvčí OBSE. O černých skříňkách mise žádné informace nemá, od jejich obsahu si ale prý mnoho neslibuje. Experti tvrdí, že rozhodujícím důkazem může být jen nějaká část střely, pokud se podaří ji nalézt.

Na povstalce ukázal i Obama
Malajsijský letoun s 298 lidmi na palubě, včetně 80 dětí, se ve čtvrtek zřejmě po zásahu raketou zřítil nedaleko ruských hranic do východoukrajinské oblasti, kterou kontrolují proruští separatisté. Podle pátečního prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy byla raketa země-vzduch odpálena z regionu ovládaném povstalci. Neštěstí nikdo nepřežil.
Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines na trase Amsterodam-Kuala Lumpur letěl ve výšce 10 tisíc metrů. Zřítil se ve čtvrtek v 15:25 SELČ. Na místě neštěstí poblíž města Šachtar byly kolem doutnajících trosek v poli u vesnice Grabovo rozesety desítky těl.
Na palubě stroje bylo 192 Nizozemců, 44 Malajsijců (včetně posádky), 27 Australanů, 12 Indonésanů, devět Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan.

Letadlo s téměř třemi stovkami lidí na palubě dopadlo u malé ukrajinské obce Hrabove, která leží zhruba na půli cesty mezi Doněckem a Luhanskem, asi dvacet kilometrů severně od 80tisícového průmyslového města Torez. Podle svědectví zpravodaje Reuters hlídky povstalců zakazovaly misi OBSE přístup k troskám s tím, že pozorovatelé musejí vyčkat na vyšetřování vedené separatisty.

Z blokování práce pozorovatelů se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva. Z hlavních měst Ruska i Ukrajiny dnes zazněla obvinění z likvidace klíčových důkazů a zabavení černých skříněk. Povstalecký vůdce Alexandr Borodaj na tiskové konferenci v Doněcku prohlásil, že vzbouřenci skříňky nemají. Kyjevská vláda sice včera oznámila, že černé skříňky jsou na ukrajinském území a budou předány do Kyjeva, dnes ale uvedla, že o osudu skříněk nic neví.