Teror islamistů na severu Nigérie nekončí, jejich atentáty zabily až 60 lidí

Čadské jednotky vyrážejí do boje proti Boko Haram

Čadské jednotky vyrážejí do boje proti Boko Haram Zdroj: ctk

Sebevražední atentátníci při několika útocích v severonigerijském městě Maiduguri usmrtili nejméně 58 lidí a 139 osob zranili. Agentura AFP s odvoláním na svědky oznámila, že z místa byly slyšet tři výbuchy. Jeden z útoků spáchala žena. Akce se připisuje radikálům ze skupiny Boko Haram.

Podle svědků zaútočila krátce před polednem sebevražedná atentátnice na rybím tržišti a zabila 18 osob. Asi o hodinu později pak zemřelo 15 lidí u poštovního úřadu, který je v blízkosti tržiště.

Informaci potvrdil zástupce státu Borno Kaka Shehu. Podle něj třetí výbuch otřásl autobusovou stanicí asi hodinu po poledni. Maiduguri je střediskem Borna a domovem více než milionu lidí. 

Abubakar Gamandi z odborového svazu rybářů byl na místě a řekl, že útoky nepřežilo 47 lidí a 50 je zraněno. Mezi mrtvými jsou podle něj i děti. Tuto bilanci potvrdily také zdravotnické zdroje a člen místních milicí. 

Boko Haram bojuje hlavně na severovýchodě Nigérie, kde se snaží ustavit stát podle svého výkladu islámu. Ohrožuje ale i okolní země, které už kvůli tomu začaly sestavovat regionální jednotku. Má mít přes osm tisíc vojáků z Nigeru, Čadu a Kamerunu. Nigérie kvůli špatné bezpečnostní situaci odložila volby plánované původně na únor. Při násilnostech, za nimiž je Boko Haram, zemřelo v minulých šesti letech na 12 tisíc lidí. 

Boko Haram nyní shromažďuje své bojovníky u města Gwoza a připravuje se na úder regionální jednotky. Z města začali prchat civilisté, ale armáda prý stále vyčkává, protože v oblasti je stále hodně obyvatel. Členové Boko Haram údajně město a jeho okolí zaminovávají.