Teroristická hrozba v Drážďanech posílí Pegidu, míní politologové

Protest hnutí Pegida

Protest hnutí Pegida Zdroj: ctk/ap

Varování před teroristickou hrozbou v Drážďanech podle německých politologů může posílit hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které v uplynulých týdnech podporovaly v ulicích desítky tisíc lidí. V samotných Drážďanech přitom podle agentury DPA panuje napjatá atmosféra a obyvatelé jsou hluboce rozděleni v názorech na Pegidu. Zákaz veřejných shromáždění, který policie na pondělí vyhlásila, k uklidnění města nepomůže.

Podle policie se teroristé chystali na plánované pondělní demonstraci zabít jednoho z předních činitelů Pegidy Lutze Bachmana. Podle politologa Wernera Patzelta tato hrozba může Pegidu ještě posílit. „Příznivcům hnutí se totiž potvrdilo, že jejich znázorňování v médiích jako nepřátel islámu a fašistů vedlo až ke konkrétní hrozbě. Umím si představit, že ze solidarity je v celém Německu začne podporovat ještě víc lidí,“ řekl Patzelt.

Stejný názor sdílí i politolog Hans Vorländer z drážďanské univerzity. „Je samozřejmě možné, že varování před terorismem ještě posílí obavy, které lidé mají z násilného islamismu,“ řekl. „Navíc mnoho lidí nabude dojmu, že se zákazem demonstrací omezuje jejich svoboda vyjádření, takže při nejbližší příležitosti vyjdou do ulic v mnohem větším počtu,“ dodal.

Zákaz demonstrací, který policie vyhlásila, tak podle Vorländera přispěje k ještě napjatější situaci ve městě, které je opěrným bodem Pegidy a v němž se už několik měsíců pořádají demonstrace odpůrců islámu i stoupenců otevřené společnosti.

Společnost v saské metropoli je viditelně rozdělená, což podle deníku Die Welt potvrzují i náhodné rozhovory s lidmi na ulicích. Nejde přitom pouze o názor na údajné posilování islámu v Německu, mnozí stoupenci Pegidy mnohem víc než islám kritizují zemskou vládu, která se podle nich stará víc o vlky v Lužici než o problémy běžných občanů.