Tesco pod tlakem skandálu prodává luxusní manažerský tryskáč

Gulfstream G550 (ilustrační foto)

Gulfstream G550 (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Sotva vedení britského řetězce Tesco obdrželo loni objednané luxusní tryskové letadlo Gulfstream G550, už se ho zbavuje. Firma se totiž kvůli aktuálnímu účetnímu skandálu a propadu ziskovosti potýká s největší krizí ve své téměř stoleté historii.

Letadlo je k mání za 23 milionů liber, pořizovací cena byla 30 milionů, napsal anglický list Daily Mirror. Blíže neurčený kupec již má být na cestě.

Za manažery Teska rozesetými po celém světě však vrcholové britské vedení řetězce obyčejnými linkami i tak muset nebude. Další takový Gulfstream totiž společnost už sedm let vlastní.

Nový šéf Teska Dave Lewis, který nedávno nahradil Philipa Clarka, pojímá prodej zánovního tryskáče jako součást plánu na ozdravění řetězce. Ten za letošní první pololetí nadhodnotil zisk o 263 milionů liber. Za účetní černou díru si vykoledoval vyšetřování britským úřadem pro závažné podvody a korupci. V USA firma čelí žalobě investorů.

Tesco navíc zápolí s klesající ziskovostí. Lewis v rozhovoru s analytiky připustil, že třetina jeho hypermarketů má problémy, uvedla internetová verze deníku The Sunday Times. Také v České republice společnost začala zmenšovat plochy některých velkých prodejen. A v poslední zveřejněné výroční zprávě se v kolonce hospodářského výsledku červenala více než miliardová ztráta.

Daniel Novák: Tryskáč a insolvence

Tesco: Když cenná značka rezaví