Tesla nemůže najít zaměstnance pro berlínskou gigafactory. Podle odborů by měla zvýšit mzdy

Berlínská gigafactory společnosti Tesla má potíže s hledáním kvalifikovaných zaměstnanců.

Berlínská gigafactory společnosti Tesla má potíže s hledáním kvalifikovaných zaměstnanců. Zdroj: e15.cz

Italský ministr zahraničí Luigi Di Maio opustil vládní Hnutí pěti hvězd. Nesouhlasí s dodávkami zbraní na Ukrajinu.
Americké akcie v úterý výrazně posílily.
Senát USA bude hlasovat o větší regulaci prodeje střelných zbraní. Návrh nového zákona je prý nejpřísnější za posledních téměř 30 let.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Španělsko chce zdanit zisky elektráren

Španělská vláda se chystá uvalit novou daň na zisky elektrárenských společností, které považuje za přemrštěné. V rozhovoru s televizí TVE to v úterý řekla španělská ministryně financí María Jesús Monterová. Tamní firmy v poslední době těží z rostoucích cen energií a vláda proto chystá opatření, kterými se snaží omezovat zdražování elektřiny a jeho dopady. Nová daň na zisky elektrárenských korporací by podle Monterové mohla být cestou k financování těchto opatření. Podrobnosti o podobě nové daně politička prozatím neuvedla. Ministerstvo prý stále pracuje na technických záležitostech.   

Italskou vládu rozděluje přístup k válce na Ukrajině

Existenci italské vládní koalice ohrožuje spor politiků o dodávky zbraní válkou zasažené Ukrajině, upozorňuje agentura Bloomberg. Konflikt se vyostřil v úterý, kdy šéf italské diplomacie Luigi Di Maio na protest proti zaslání vojenského materiálu na Ukrajinu opustil Hnutí pěti hvězd a oznámil založení nového politického uskupení. Rezignací vyhrožuje také současný lídr největší vládní strany a bývalý premiér Giuseppe Conte. Materiální pomoc Ukrajině prosazuje zejména předseda italské vlády Mario Draghi, jenž minulý týden osobně navštívil Kyjev a podpořil myšlenku, aby se Ukrajina ucházela o vstup do Evropské unie. Jeho oponenti však chtějí, aby Itálie dodávky zbraní zastavila a obnovila mírové rozhovory s Ruskem.       

Z trhů a burz 

Americké i evropské akcie zpevnily 

Burzy s cennými papíry ve Spojených státech v úterý posílily. Investoři nakupovali zejména akcie růstových a energetických společností. Index S&P 500 se zvýšil o 2,45 procenta. Dow Jones přidal 2,15 procenta a Nasdaq Composite vzrostl o 2,51 procenta. Zdražila také ropa, stříbro či bitcoin. V zisku za včerejšek skončily i všechny hlavní trhy v západní Evropě. Nejvýrazněji stoupl francouzský index CAC 40, a sice o 0,75 procenta. Britský FTSE 100 nabyl 0,42 procenta, německý DAX 0,2 procenta a celoevropský STOXX Europe 600 0,35 procenta.   

Německá továrna Tesly marně hledá pracovníky 

Americký výrobce elektromobilů Tesla má potíže s hledáním pracovní síly pro svou novou továrnu, která se nachází nedaleko Berlína, uvedla agentura Reuters. Nový závod známé automobilky spustil výrobu letos v březnu a zaměstnává přes dva tisíce lidí z celé Evropy. Do konce roku jich chce mít kolem 12 tisíc. Je tedy v tuto chvíli s náborem hodně pozadu. Podle německých odborářů bude Tesla muset navýšit nabízené mzdy, aby nalákala kvalifikované odborníky z jiných firem. Pokud to však udělá, může to způsobit problémy na tamním pracovním trhu. O práci v německé Tesle se mohou díky geografické blízkosti ucházet také Češi.

Tweet dne

 

„Nejvýznamnější zákon proti násilí páchanému zbraněmi za posledních téměř 30 let. Zachrání tisíce životů.“

Americký demokratický senátor Chris Murphy si pochvaluje nově představený návrh zákona, který má v USA zásadně omezit přístup ke střelným zbraním. Kongresmani o něm budou hlasovat ve druhé polovině tohoto týdne. Návrh podporují zákonodárci z obou hlavních politických stran. Spojené státy v posledních týdnech zasáhlo hned několik tragédií, v nichž hrály hlavní roli palné zbraně. Jeden střelec například minulý měsíc zabil v texaské škole 19 malých dětí a dvě učitelky.    

Stane se dnes

  • Čeští ministři Jozef Síkela (za STAN), Zbyněk Stanjura a Martin Kupka (oba ODS) se vrátí z jednání v Kataru. Katar je významným producentem zkapalněného zemního plynu (LNG), jenž má v budoucnu nahradit část plynových dodávek z Ruska.    
  • Začíná plenární schůze Evropského parlamentu. Europoslanci budou mimo jiné hlasovat o reformě systému emisních povolenek a dalších klimatických opatřeních.
  • Šéf americké centrální banky Fed Jerome Powell přednese členům bankovního výboru Senátu pololetní zprávu o měnové politice v USA.