Kandidátský status je jen gesto. Ukrajina vstoupí do Evropské unie až za desítky let

Už ve čtvrtek může být Ukrajině udělen status kandidátské země pro vstup do EU. K plnému členství ale ještě povede dlouhá a složitá cesta. Na snímku šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Už ve čtvrtek může být Ukrajině udělen status kandidátské země pro vstup do EU. K plnému členství ale ještě povede dlouhá a složitá cesta. Na snímku šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: Reuters

Česko by například po vstupu Ukrajiny do EU muselo dávat více peněz do unijního rozpočtu, než by z něj inkasovalo.
Francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo) nedávno navštívil Kyjev a podpořil kandidátský status pro Ukrajinu.
Válka na Ukrajině stále neskončila.
Válka na Ukrajině stále neskončila.
Válka na Ukrajině stále neskončila.
9
Fotogalerie

Už tento týden by měla válkou zmítaná Ukrajina získat status kandidátské země pro vstup do Evropské unie. Podle expertů však půjde o pouhé politické gesto, které Ukrajincům v blízké době žádné ekonomické ani bezpečnostní záruky nepřinese. Na plné členství v evropském bloku si Kyjev pravděpodobně počká minimálně několik desetiletí, a možná na něj nedojde nikdy.

Pro udělení kandidátského statusu Ukrajině se v pondělí vyslovilo dvanáct unijních zemí zapojených do Iniciativy Trojmoří, mezi něž patří i Česká republika. „Rozhodli jsme, že přizveme Ukrajinu k účasti na všech projektech, které bude Trojmoří realizovat,“ uvedl po jednání států v Rize lotyšský prezident Egils Levits. 

Zahájení přístupového procesu doporučila již minulý týden také Evropská komise a svou podporu mu vyjádřili rovněž političtí lídři tří největších unijních ekonomik, tedy Německa, Francie a Itálie, kteří před pár dny navštívili Kyjev. Postavení kandidátské země Ukrajina nejspíš obdrží na příštím summitu EU, jenž začíná ve čtvrtek. 

Kdo je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj?

Video placeholde
Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj? • Videohub

Ačkoli bude tento krok nepochybně důležitým morálním vzkazem pro ukrajinská vojska, která se v těchto dnech brání ruské invazi, v praxi se tím nezmění nic. „Přístupový proces obvykle trvá kolem deseti let a troufám si odhadnout, že v případě Ukrajiny to bude ještě mnohem déle,“ myslí si výzkumná pracovnice Institutu pro evropskou politiku Europeum Jana Juzová.            

Roli hrají i peníze

Ukrajina navzdory snahám své současné vlády ani zdaleka nedosahuje na přísná kritéria, jež musí každá země před přijetím do unie splnit. V první řadě jde o problémy v hospodářské oblasti. „Ukrajina byla chudá už před válkou, a teď bude navíc obrovsky poznamenaná tím konfliktem. Moc dobře si nestojí ani v plnění politických kritérií,“ vysvětluje Juzová. Země má podle expertky stále obrovské potíže s korupcí a dodržováním vlády práva. „Potřebovala by například zásadně reformovat své soudnictví,“ doplňuje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se sice zavázal, že bude na odstranění výše zmiňovaných překážek pracovat, přijetí jeho země do EU nicméně mohou brzdit i další faktory. Východoevropská republika by se stala pátým nejlidnatějším členem evropského bloku. Díky tomu by měla v rámci unie velmi silný hlas a výrazně by zahýbala třeba přerozdělováním prostředků ze společné evropské kasy. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!