Těžba ropy v Rusku klesla, zemi se ale dál nedaří snížit produkci na dohodnutou úroveň

Těžba ropa

Těžba ropa Zdroj: profimedia.cz

Těžba ropy v Rusku v lednu mírně klesla na 11,38 milionu barelů denně z rekordních 11,45 milionu barelů denně v předchozím měsíci. Rusko tak zatím nedosáhlo snížení produkce, ke kterému se zavázalo v prosincové dohodě o omezení dodávek na trh. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů ruského ministerstva energetiky.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se začátkem prosince s Ruskem a několika dalšími spojenci domluvila na snížení dodávek ropy na trh zhruba o 1,2 milionu barelů denně z říjnové úrovně.

Rusko se v rámci této dohody zavázalo snížit těžbu o přibližně 230.000 barelů denně. Lednová úroveň ruské těžby byla však oproti říjnu nižší jen o zhruba 35.000 barelů denně, napsala agentura Reuters.

Ministr energetiky Alexander Novak již dříve upozornil, že Rusko kvůli technickým faktorům není schopno uskutečnit prudké snížení těžby ropy. Vyslovil rovněž předpoklad, že v lednu by ruská těžba mohla být o zhruba 50.000 barelů denně nižší než v říjnu.

OPEC a jeho spojenci se snižováním těžby snaží podpořit cen ropy a omezit nadbytečné dodávky suroviny na trh. Jejich snahu nicméně komplikuje pokračující růst produkce ropy ve Spojených státech.