The Sun: Johnson by jako premiér chtěl odsunout brexit o půl roku

Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson řekl podle bulvárního listu The Sun svým stranickým kolegům, že by odsunul brexit nejméně o půl roku, pokud by místo Theresy Mayové usedl do premiérského křesla. Johnson bude dnes hovořit na stranické konferenci v Birminghamu.

Šest měsíců by podle bývalého ministr zahraničí, který vládu Mayové opustil kvůli neshodám ohledně vyjednávání Londýna s Bruselem, mělo stačit na opětovné nastartování rozhovorů o brexitu, které jsou nyní na mrtvém bodě.

Podle listu The Sun se Johnson některým ministrům britské vlády o možnosti odsunout odchod Spojeného království z EU, který je naplánován na 29. března příštího roku, zmínil v souvislosti se snahou připravit si půdu pro svržení premiérky Mayové.

Johnson bude dnes hovořit na konferenci Konzervativní strany v Birminghamu. Očekává se, že bude kritizovat premiérčin brexitový plán.

Podle průzkumu mezi konzervativci, o kterém informoval The Sun, Johnson zůstává s 30 procenty favoritem coby případný nástupce Theresy Mayové ve funkci předsedy vlády. Na druhém místě členové vládní strany jmenovali ministra vnitra Sajida Javida (19 procent).