Tim Cook si za dekádu v čele Applu přišel na více než 750 milionů dolarů

Šéf Applu Tim Cook

Šéf Applu Tim Cook Zdroj: Reuters

Šéf Applu Tim Cook
Šéf Applu Tim Cook
Šéf Applu Tim Cook
Šéf Applu Tim Cook
Šéf Applu Tim Cook
6
Fotogalerie

Šéf americké technologické společnosti Apple Tim Cook získal přes pět milionů akcií Applu, což je součást odměny, na které se s podnikem domluvil, když před deseti lety převzal vedení po Stevu Jobsovi. Podle záznamů americké Komise pro cenné papíry a burzy jich většinu prodal, celkem za více než 750 milionů dolarů (16,8 miliardy korun), napsal zpravodajský server BBC.

Část odměny závisela na tom, zda akcie Applu překonají za poslední tři roky výkon nejméně dvou třetin firem z indexu S&P 500. Tato podmínka byla splněna, akcie Applu za poslední tři stouply o 191,8 procenta. Od té doby, co Cook firmu vede, si připsaly 1200 procent.

Nyní šedesátiletý Cook pobíral vysoké odměny každý rok a stal se dolarovým miliardářem. Jeho majetek nyní podle žebříčku agentury Bloomberg činí 1,5 miliardy dolarů. Šéf Applu nicméně v roce 2015 řekl, že se plánuje před svou smrtí většiny majetku zbavit. Veřejně několikrát promluvit o svých obavách ohledně viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS, změn klimatu či lidských práv.

Ze žádosti podané u SEC dříve tento týden vyplývá, že šéf Applu daroval akcie Applu v hodnotě téměř deset milionů dolarů na charitu. Příjemce daru není uvedený.

Společnost Apple, která vyrábí přístroje iPhone, iPad či MacBook, má nyní tržní hodnotu téměř 2,5 bilionu dolarů. Loni se Cook s firmou dohodl na dalším platovém ohodnocení do roku 2026.