Tisíce firem na Slovensku neplatí žádnou nebo jen symbolickou daň

Bratislava - ilustrační foto

Bratislava - ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Guillaume Speurt via Flickr

Tisíce firem na Slovensku neplatí žádnou daň ze zisku nebo státu ze svého hospodaření v roce 2013 odvedly jen symbolických několik eur. Vyplývá to z žebříčku, který dnes poprvé zveřejnilo slovenské ministerstvo financí. Naopak, nejvyšší daň z příjmů zaplatily telekomunikační společnosti.

Zveřejnění soupisu firem podle výše vykázané daně z příjmů vyplývá pro ministerstvo financí ze zákona, který začal platit na začátku letošního roku. „Naším cílem je tímto seznamem zvýšit informovanost veřejnosti o tom, jak firmy na Slovensku platí daně, a přispět k větší daňové transparentnosti podnikatelského prostředí,“ uvedl ministr financí Peter Kažimír. Úřad hodlá seznam pravidelně aktualizovat.

Žebříček za rok 2013 čítá na 73 tisíc společností. Z nich zhruba 1500 nevykázalo žádnou daň z příjmů, dalších téměř 6200 podniků přiznalo daň do deseti eur (278 korun). Daň z příjmů obvykle neplatí společnosti, které nevykázaly zisk nebo které vůbec nepodnikaly a jejich majitelé je nestihli zlikvidovat. Zisk právnických osob na Slovensku je v současnosti zdaňován sazbou 22 procent, v roce 2013 to bylo 23 procent.

Nejvíc odvádějí operátoři

Nejvyšší daň z příjmů za předloňský rok, a to 45,97 milionu eur (1,28 miliardy korun) vykázal telekomunikační operátor Slovak Telekom, ve kterém stát drží 49 procent akcií. Tento podíl hodlá vláda v průběhu letošního prvního pololetí prodat. Na předních místech v žebříčku firem s nejvyšší daní ze zisku je také další telekomunikační operátor Orange Slovensko, jakož i energetické firmy a banky.

Předloni slovenský parlament schválil zákon, podle kterého obchodní společnosti bez ohledu na své hospodaření budou muset až na výjimky platit minimální daň. Roční sazba za takzvanou daňovou licenci se pohybuje od 480 do 2880 eur (zhruba 13 300 až 80 000 Kč) v závislosti na obratu podniku a na tom, zda firma je plátcem daně z přidané hodnoty. Poprvé firmy tuto minimální daň zaplatí letos při podání daňového přiznání za minulý rok.