Trhy se bojí války na Ukrajině. Musk daroval šest miliard dolarů na charitu

Ukrajina se obává možné ruské invaze.

Ukrajina se obává možné ruské invaze. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Musk podpořil charitu 

Šéf Tesly Elon Musk v listopadu loňského roku daroval neznámé charitě akcie společnosti v hodnotě šesti miliard dolarů. Vyplývá to ze záznamu pro Komisi pro kontrolu cenných papírů Spojených států. Jedná se o jeden z největších darů na charitu v historii. Musk tak učinil poté, co byl kritizován ze strany americké levice kvůli nadměrnému bohatství. 

Od Trumpa se odvrací účetní 

Účetní firma Mazars USA přerušila spolupráci s bývalým šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem a prohlásila, že již nebude ručit za správnost účetních závěrek firmy Trump Organization, které prováděla od roku 2011 do roku 2020. Mazars sestavovala finanční dokumenty na základě dat, která jí Trump a jeho firma poskytli. Účetní firma přímo netvrdí, že některé údaje nebyly pravdivé, radí však exprezidentově společnosti, aby všechny případné příjemce dokumentů upozornila, že by se jimi neměli řídit, vyplývá podle médií z nově zveřejněných soudních dokumentů.

Trump čelí v New Yorku stíhání státní i oblastní prokuratury, podle nichž jeho firma manipulovala s hodnotou svého majetku. V některých případech ji podle vyšetřovatelů nadhodnocovala, například při snaze o zajištění půjček, někdy ji pak podhodnocovala, třeba když šlo o placení daní. Trump a jeho firma to však popírají.

„Ačkoliv jsme nedošli k závěru, že by účetní závěrky jako celek měly nesrovnalosti v podkladech, na základě souhrnu všech okolností se domníváme, že je vhodné vám doporučit se na tyto finanční dokumenty již nespoléhat,“ uvedl zástupce firmy Mazars v dopise činiteli Trump Organization. Dopis byl v pondělí zveřejněn jako součást soudních dokumentů.

Z trhů a burz

Možnost konfliktu děsí trhy 

Americké akcie oslabily kvůli obavám z ruské invaze na Ukrajinu. Investory znepokojila například zpráva o tom, že Spojené státy zavírají svou ambasádu v Kyjevě a její operace přesouvají do Lvova na západě Ukrajiny. Náladu na akciovém trhu podkopávají rovněž vyhlídky na zvyšování úrokových sazeb v USA.

Dow Jonesův index dnes ztratil 0,49 procenta a uzavřel obchodování na 34 566,17 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,38 procenta na 4401,67 bodu, zatímco index Nasdaq Composite uzavřel téměř beze změny na 13 790,92 bodu.

Pokračování nejistoty 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil středu 16. února letošního roku dnem jednoty. Právě v tento den by podle zdrojů serveru Politico a dalších médií mohla začít ruská invaze na Ukrajinu. „Investoři nemají rádi nejistotu a toto je zjevně období zvýšené nejistoty,“ uvedl analytik Robert Pavlik ze společnosti Dakota Wealth.

K poklesu akciového trhu kromě napětí kolem Ukrajiny přispěl rovněž prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard, který potvrdil svůj názor, že americká centrální banka (Fed) by měla do června zvýšit úrokové sazby o jeden procentní bod. „Čelíme dvěma hlavním obavám. Co nám předvede Fed a co nám předvede Rusko?“ uvedl Pavlik.

Tweet dne

Podle amerických představitelů se ruské jednotky na hranicích s Ukrajinou šikují do útočných pozic. 

Stane se dnes 

  • Institut ZEW oznámí vývoj indexu důvěry investorů a analytiků v německou ekonomiku za únor.
  • Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě jedná z ukrajinské iniciativy o ruských vojácích shromážděných poblíž ukrajinských hranic.
  • Pražský primátor Zdeněk Hřib navštíví společně s primátorem Varšavy Rafaelem Trzaskowským Kyjev, kde se setká s kyjevským protějškem Vitalijem Kličkem.
  • V Itálii začne platit povinnost pro lidi ve věku od 50 let prokázat se na pracovišti takzvaným superzeleným pasem, potvrzujícím buď očkování proti covidu-19, nebo nedávné prodělání této nemoci.