Trichet míní, že inflace v eurozóně zůstane nízko možná deset let

Jean-Claude Trichet

Jean-Claude Trichet Zdroj: CTK/AP/Virginia Mayo

Míra inflace v eurozóně zůstane kolem současných velmi nízkých hodnot možná ještě dalších deset let. V rozhovoru s německým nedělníkem Bild am Sonntag to řekl prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Nynější prognózy vývoje cen přitom hovoří o inflaci kolem 1,8 procenta ročně. Trichet zároveň poznamenal, že Evropa musí nastoupit cestu politické unie.

„To znamená, že v eurozóně máme cenovou stabilitu. Jsme na to náležitě pyšní, a to právem, protože jsme dosáhli toho, co se od nás očekává,“ řekl Trichet v jednom z posledních rozhovorů coby šéf ECB. Na konci října v čele ECB po osmi letech skončí a na jeho místo nastoupí Ital Mario Draghi.

Trichet je v poslední době často kritizován za to, že ECB pokračuje v nákupu státních dluhopisů vysoce zadlužených zemí eurozóny, jako je například Itálie. Trichet ale kritiku odmítá a mimo jiné odkazuje právě na mandát ECB starat se o cenovou stabilitu. Současně přiznává, že evropské vlády se dopustily vážných chyb, když nedodržovaly dohodnutý Pakt stability a růstu.

„Udělaly to navzdory tomu, že ECB je důrazně varovala, aby se držely pravidel,“ řekl Trichet a poznamenal, že je nutné změnit hodnoty, jimiž se řídí finanční trhy. „Měli bychom si uvědomit, že některé modely chování na finančních trzích způsobily velké nepříjemnosti. Jednou z nich je výše některých vyplacených prémií,“ řekl.

„Banky musejí zvýšit úroveň odporu a vystříhat se takového chování, které není v souladu s hodnotami naší společnosti. To jsou například i ty vysoké prémie,“ pokračoval Trichet. Nedávno dal šéf ECB najevo, že bude i po odchodu z čela ECB aktivní. Jakým směrem hodlá svůj potenciál uplatnit, ale zatím neřekl.

Přílišné omezování bank by ekonomiku poškodilo

Regulační orgány se podle Tricheta mají postarat o to, aby inovace na finančních trzích sloužily reálné ekonomice a nepoškozovaly ji. „V současné době pracujeme na nápravě tohoto stavu. Mezi světovými úřady vznikla dohoda, že musíme zajistit disciplinu na trzích a obecně ve finančním systému. Musíme se rovněž ujistit, že do budoucna budou za všech podmínek mnohem odolnější,“ dodal.

Trichet ale varoval před snahou až příliš banky omezovat. To by podle něj mělo negativní dopady na reálnou ekonomiku, kterou financují. Šéf ECB sdělil, že Evropa musí posílit své politické struktury, což bude vyžadovat změny v ústavě. Politická jednota je podle něj v Evropě nezbytná.