Trump: Británii by bylo lépe mimo EU

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk/ap

Británii by bylo lépe, kdy Evropskou unii opustila. V rozhovoru pro televizi Fox News to ve čtvrtek řekl pravděpodobný kandidát amerických republikánů na úřad prezidenta Donald Trump. Británie bude v červnu hlasovat v referendu o osudu svého členství.

„Pro Evropu byla migrace děsivá věc a za mnohé může sama EU,“ prohlásil Trump. „Osobně bych řekl, že bez Evropské unie jim (Britům) bude líp, ale není to z mé strany doporučení, jen pocit,“ konstatoval a dodal, že rozhodnutí musejí učinit sami obyvatelé Spojeného království.

Trump se o zahraničních záležitostech vyjadřuje zřídka, podle kritiků vlastní zahraničně politickou koncepci nemá. Širší projev shrnující jeho názory na světovou politiku pronesl zatím jen koncem dubna, den po drtivém vítězství ve stranických prezidentských primárkách v pěti státech amerického severovýchodu.

Tehdy se vyslovil pro narovnání vztahů s Ruskem a Čínou. Řekl, že bezpečnost země pro něj bude nejvyšší prioritou a že američtí spojenci musejí platit spravedlivou část za svou obranu, jinak s pomocí USA nemohou počítat.

O svém členství mají Britové rozhodnout v hlasování naplánovaném na 23. června. Dosavadní průzkumy ukazují, že výsledek by měl být velmi těsný.