Trump chce snížit důvěru íránských lídrů, zahajuje proti zemi kampaň

Írán

Írán Zdroj: Tomas Hlavac

Spojené státy zahajují kampaň, která má za cíl znedůvěryhodnit íránské vedení. Jejím záměrem je vyvolat nepokoje, přinutit Teherán ukončit jaderný program a přestat podporovat radikály. Agentuře Reuters to sdělily zdroje z amerických úředních kruhů obeznámené se situací.

Podle současných i bývalých amerických úředníků představuje kampaň íránské lídry v nelichotivém světle. Používá i zveličené informace a protiřečí jiným oficiálním prohlášením včetně těch, která učinily bývalé americké administrativy.

Washington vůči Teheránu přitvrdil od nástupu Donalda Trumpa do úřadu prezidenta. Současná hlava Spojených států v květnu vypověděla jadernou dohodu s Íránem z roku 2015.

Bílý dům se ke kampani odmítl vyjádřit a americké ministerstvo zahraničí odmítlo dodat podrobnější informace k roli ministra Mikea Pompea. Podle zdrojů Reuters na kampani spolupracují právě Pompeo s bezpečnostním poradcem Bílého domu Johnem Boltonem.

Vysoký íránský činitel, kterého oslovila agentura Reuters a hovořil pod slibem anonymity, uvedl, že USA se marně pokoušejí podkopávat íránské vedení od islámské revoluce v roce 1979. "Neuspějí ani teď," řekl.