Trump: Za zasahování Ruska do voleb nese zodpovědnost Putin

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Za ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016 Ruskem nese osobní zodpovědnost ruský prezident Vladimir Putin. V rozhovoru s televizí CBS News to řekl americký prezident Donald Trump. Uvedl dále, že souhlasí s prohlášením šéfa amerických tajných služeb Dana Coatse, podle nějž Rusko nadále představuje pro dění a volby v USA hrozbu.

Na otázku, zda odpovědnost za ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016 přičítá Putinovi, Trump odpověděl: "Ano. Podobně jako sebe považuji za zodpovědného za to, co se děje v této zemi. Odpovědnost by jistě padla na něj, protože stojí v čele země."

Coats v pondělí veřejně tlumočil varování amerických tajných služeb, že Rusko se nadále snaží ovlivňovat dění v USA, včetně nadcházejících parlamentních voleb chystaných na listopad.

"Je to odborník, zabývá se tím a dělá svou práci výborně. Danu Coatsovi bez výhrady věřím a když tvrdí, že to tak je, přijímám to," řekl Trump v rozhovoru se CBS News.

Trump na pondělním summitu v Helsinkách s ruským prezidentem Vladimirem Putinem prohlásil, že nevidí důvod, proč by se Rusko pokoušelo v roce 2016 ovlivnit americké prezidentské volby. Toto prohlášení vyvolalo ve Spojených státech údiv a pobouření. Po návratu do vlasti Trump vysvětlil, že se přeřekl, neboť ve skutečnosti chtěl říci, že Rusko do voleb zasahovalo.

Ve středu musel Bílý dům v půběhu dne vysvětlovat druhou obdobně kontroverzní prezidentovu reakci. Trumpova mluvčí Sarah Sandersová nakonec odmítla závěry médií, že si prezident Donald Trump myslí, že se Rusko již nevměšuje do vnitroamerických záležitostí.

Podívejte se, co řekl Trump ve studiu

Video placeholde
Donald Trump v rozhovoru pro CBS • Reuters