Trump chce uvalit nová cla na čínské zboží za stovky miliard dolarů

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Profimedia

Americký prezident Donald Trump je připraven uvalit další cla na zboží z Číny v roční hodnotě 200 miliard dolarů (4,4 bilionu korun). S odvoláním na šest svých zdrojů to uvedla agentura Bloomberg. Trump tak hodlá učinit příští týden, kdy končí lhůta, v které je možné se k návrhu vyjadřovat. Akcie v USA na zprávu zareagovaly citelným poklesem.

Chystaná cla se týkají široké škály výrobků, od selfie tyčí až po polovodiče. Firmy a další subjekty mohou připomínky k návrhu předkládat do 6. září, po tomto termínu hodlá Trump podle informací agentury cla začít uplatňovat.

Obě země už na sebe cla uplatňují, každá na dovoz v roční hodnotě 50 miliard dolarů. Jak Washington, tak Peking přitom hrozí, že další cla mohou přijít, a to v závislosti na postoji druhé strany. Minulý týden skončilo bez jasného výsledku zatím poslední kolo jednání o vzájemném obchodu.

Zavedení cel na zboží za 200 miliard dolarů je dosud největším zásahem, který představuje významnou eskalaci obchodní války mezi dvěma největšími světovými ekonomikami a zřejmě dál oslabí finanční trhy, které rostoucí napětí znepokojuje. Trump už dříve řekl, že je připraven začít uplatňovat clo na veškerý dovoz z Číny, což by se týkalo zboží v ročním objemu kolem 500 miliard dolarů.