Trump dal EU výjimku z cel na ocel a hliník

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump udělil dočasnou výjimku z cel na dovoz oceli a hliníku všem členským státům EU a šesti dalším zemím. Informoval o tom ve čtvrtek pozdě večer Bílý dům, podle něhož výjimka platí do 1. května. Do té doby chtějí USA se všemi partnery vyjednat dlouhodobé dohody. Vedle evropských zemí dostaly výjimku Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Mexiko a Jižní Korea. Cla pro ostatní státy mají vstoupit v platnost dnes.

Trump přišel s výjimkou na poslední chvíli po naléhání řady amerických politiků a firem, kteří se obávali, že případná odvetná opatření povedou k obchodní válce a poškodí americkou ekonomiku.

Kanada a Mexiko byly vyjmuty z cel hned od počátku, protože obě země nyní jednají z USA o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Trump dodal, že s Jižní Koreou budou USA jednat o výjimce kvůli důležitým bezpečnostním vztahům zahrnujícím i společný závazek eliminovat severokorejskou jadernou hrozbu.

Trump podepsal cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a deseti procent na dovoz hliníku 8. března. Rozhodnutí vyvolalo kritiku, a to nejen od obchodních partnerů USA, ale také od řady ekonomů, amerických firem a dokonce od republikánských poslanců. Zatímco prezident tvrdí, že vyhlášením cel plní své předvolební sliby o ochraně amerického průmyslu, republikáni nesouhlasí a obávají se poškození amerického hospodářství. Mnozí v této souvislosti varují, že obchodní válka nebude mít vítěze, neboť škody utrpí každý.

Ačkoliv Trump opakovaně upozorňuje na Čínu kvůli jejím obchodním praktikám, zavedení cel na ocel a hliník by mnohem více poškodilo EU než Peking. EU by podle zpravodajské televize CNBC mohla utrpět ztrátu nejméně 2,4 miliardy dolarů, zatímco Čína 400 milionů dolarů. EU je totiž jedním z největších dovozců ocele do USA. Loni tam vyvezla 5,3 milionu tun, byla tak druhá za Kanadou. V dolarech byla EU dokonce jedničkou, hodnota dovozu činila 6,6 miliardy dolarů.

Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu ochranářská opatření USA by postihla vývoz českých firem za zhruba 200 milionů dolarů (asi 4,2 miliardy korun) ročně. Postižená produkce z ČR nepředstavuje vysoké procento vývozu ocelářského sektoru, pro některé konkrétní výrobky je ale americký trh významný. Příkladem jsou prvky pro fixování zeminy pro těžební sektor, který zažívá v USA boom díky břidlicovému plynu: do USA se vozí až 70 procent české produkce.

Na Trumpův krok marně do noci čekali evropští lídři na bruselském summitu, jehož první den skončil dříve, než Bílý dům prezidentovo rozhodnutí oznámil. Evropští státníci na základě dřívějšího čtvrtečního prohlášení amerického obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera udělení výjimky spíše očekávali, avšak hodlali počkat na Trumpovo vyjádření.

USA jsou největším dovozcem ocele. V roce 2016 se na globálním dovozu ocele podle objemu podílely osmi procenty. Podle hodnoty měla ocel na celkové hodnotě dovozu zboží do USA podíl jen jedno procento. USA dovážejí ocel z více než 110 zemí, vyplývá ze zprávy ministerstva obchodu.

Trump zavedení cel odůvodnil národní bezpečností. Americký zákon z roku 1962 umožňuje za určitých podmínek prezidentovi zavést cla na základě doporučení amerického ministra obchodu, pokud se zboží do Spojených států dováží v takovém množství nebo za takových okolností, které ohrožují nebo narušují národní bezpečnost. Tento postup se však používá jen zřídka a nebyl uplatněn od založení Světové obchodní organizace (WTO) v roce 1992.