Trump: Hrozí vážný konflikt s KLDR, preferuji ale diplomacii

Dělostřelecké cvičení KLDR

Dělostřelecké cvičení KLDR Zdroj: reuters

Raketové zkoušky KLDR
KLDR
Dělostřelecké cvičení KLDR
Dělostřelecké cvičení KLDR
Donald Trump
6
Fotogalerie

Napětí mezi USA a Severní Koreou neustává. Spojeným státům prý hrozí vážný konflikt se Severní Koreou kvůli jejímu jadernému programu a vojenským provokacím. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl americký prezident Donald Trump s tím, že preferuje diplomatické řešení současné vyhrocené situace. Trump rovněž ocenil přístup čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a prohlásil, že bude po Jižní Koreji požadovat uhrazení protiraketového štítu THAAD, který USA v současnosti v partnerské zemi rozmisťují. Soul v reakci uvedl, že za štít platit nehodlá.

"Existuje možnost, že dojde k velkému, velkému konfliktu se Severní Koreou. Rozhodně," řekl Trump během čtvrtečního rozhovoru v Oválné pracovně Bílého domu. "Moc rádi bychom tu záležitost vyřešili diplomaticky, ale je to velmi obtížné," dodal prezident.

Trump v poslední době přitvrdil verbální projevy proti KLDR, posílil námořní přítomnost USA v oblasti Korejského poloostrova a vyhlásil, že hodlá severokorejského vůdce Kim Čong-una přimět, aby upustil od raketových a jaderných testů.

Washington podle prezidenta bude po jižním sousedovi KLDR požadovat uhrazení přibližně miliardy dolarů (25 miliard korun), což jsou náklady odhadované na rozmístění systému THAAD v zemi. Jihokorejské ministerstvo obrany dnes zareagovalo prohlášením, že se nic nemění na plánu, podle něhož "rozmístění, provoz a údržbu" zařízení hradí USA. Ministerstvo uvedlo, že v dohodě uzavřené s vládou Trumpova předchůdce Baracka Obamy Soul nabízí poskytnout pro štít pozemky a infrastrukturu, nikoli náklady na jeho provoz.

Podívejte se, jak dosud probíhaly raketové zkoušky KLDR:

Video placeholde

Raketové zkoušky KLDR • reuters

Proti rozmístění systému, který má být odstrašujícím prostředkem vůči KLDR, protestovaly Čína a Rusko a nesouhlas dal najevo i favorit nadcházejících jihokorejských prezidentských voleb, vůdce liberální opozice Mun Če-in. Jeho mluvčí dnes prohlásil, že rozmísťování štítu by mělo být "okamžitě zastaveno". "Otázku rozmístění štítu THAAD by měla řešit příští (jihokorejská) vláda," řekl Munův mluvčí Jon Kwan-sok. Prezidentské volby jsou v Jižní Koreji plánovány na 9. května.

Trump v rozhovoru ocenil přístup čínského prezidenta k řešení severokorejské otázky. "Věřím tomu, že se velmi snaží. Vím, že si přeje, aby byl schopen nějak to vyřešit. Zřejmě to ale není možné," řekl Trump.

Peking dal v posledních dnech najevo sílící kritiku na adresu Pchjongjangu a podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona Čína KLDR pohrozila, že za provedení jaderné zkoušky uvalí na severokorejský režim jednostranné sankce.

Čínský ministr zahraničí Wang I dnes varoval, že by situace na Korejském poloostrově mohla dále eskalovat, či se vymknout kontrole. Mluvčí čínské diplomacie Lu Kchang uvedl, že Peking chce spolupracovat s USA na dosažení trvalého řešení severokorejské otázky.

Severní Korea provedla již pět jaderných testů a nesčetně raketových zkoušek; ta poslední se uskutečnila tento měsíc. Pchjongjang také opakovaně hrozí zničením Spojených států. "Vůle armády a lidu KLDR vybudovat socialistickou velmoc je neotřesitelná... a žádná síla nemůže zastavit jejich postup vpřed," napsala dnes severokorejská oficiální agentura KCNA.

O severokorejském jaderném a raketovém programu bude dnes jednat Rada bezpečnosti OSN, v plánu však není žádné hlasování o rezoluci či o nových sankcích.