Trump míří k republikánské nominaci. Volilo by ho 40 procent voličů strany

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Favorit na republikánskou prezidentskou nominaci Donald Trump vede podle nového průzkumu nad ostatními republikánskými kandidáty o více než 20 procent. Podle průzkumu Reuters/Ipsos by pro miliardáře hlasovalo 40 procent dotazovaných z řad republikánů, 17 procent by dalo hlas senátorovi Tedu Cruzovi. V jiném průzkumu televize NBC je mezi republikánskými voliči naopak nejpopulárnější Cruz.

Výsledky průzkumu Reuters/Ipsos ukázaly, že i další z republikánských prezidentských kandidátů za Trumpem výrazně zaostávají. Jedenáct procent dotazovaných by hlasovalo pro senátora Marka Rubia, deset procent pro neurochirurga Bena Carsona a osm procent by dalo hlas bývalému floridskému guvernérovi Jebu Bushovi.

Průzkum televize NBC přinesl překvapivě jiné výsledky. Cruz se podle něj v celostátním měřítku těší podpoře 28 procent republikánských voličů, zatímco Trump jen 26 procent. Je to poprvé za posledních zhruba třicet průzkumů, kdy Cruz svého soupeře předstihl. Za Trumpem následuje Rubio se 17 procenty, ohijský guvernér John Kasich s 11 a Carson s deseti procenty.

Průzkumy byly provedeny těsně před sobotními primárkami a stranickými shromážděními v Jižní Karolíně a Nevadě. Trump před republikánskými primárkami v Jižní Karolíně podle průzkumů přesvědčivě vede. Měl by získat 36 procent hlasů, zatímco jeho největší soupeř Cruz 20 procent.