Trump mluvil s prezidentem Číny. KLDR musí skončit se svými provokacemi, shodli se

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Donald Trump
Raketové testy KLDR
Raketové testy KLDR
Severní Korea, ilustrační foto
Kim Čong-un
6
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek telefonicky hovořil s prezidentem Číny Si Ťin-pchingem o nejnovější krizi kolem Severní Koreje. Podle čínské státní televize prezident Trumpovi řekl, že je v zájmu USA i Číny dosáhnout jaderného odzbrojení KLDR a udržet na Korejském poloostrově mír.

"Relevantní strany musejí být v současnosti zdrženlivé a vyhnout se slovům i činům, které by zhoršily napětí na Korejském poloostrově," citovala čínská televize prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten rovněž Trumpovi řekl, že k řešení jaderného problému je nutné dojít politicky a prostřednictvím rozhovorů.

Čína je podle prezidenta ochotna pokračovat v dialogu s USA na základě vzájemného respektu, aby bylo dosaženo vhodného řešení. Trump podle čínské televize řekl, že chápe roli, jakou Peking v severokorejském jaderném problému hraje.

Podle prohlášení Bílého domu oba prezidenti potvrdili oboustranný zájem na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Nedávnou rezoluci OSN, která na KLDR uvaluje nové sankce, označili za významný krok k dosažení míru a stability.

"Prezidenti Trump a Si se shodli na tom, že Severní Korea musí zastavit své provokativní a vyzývavé chování," uvádí se v prohlášení Bílého domu. Vztahy mezi oběma prezidenty jsou prý "mimořádně blízké" a mohou vést k mírovému řešení severokorejského problému.

Trump tento týden nebývale vyostřil spor s KLDR kolem jejího jaderného programu, když v úterý prohlásil, že "Severní Korea by raději neměla dál Spojeným státům vyhrožovat, pokud ale bude, narazí na ohnivou zlobu, jakou svět neviděl". Na to Pchjongjang reagoval oznámením, že "pečlivě zkoumá" možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam, kde mají USA leteckou a námořní základnu.