Trump nařídil ministerstvům zřízení speciálních týmů - na zrušení Obamových regulací

Zdroj: Koláž Blesku

3
Fotogalerie

Prezident Donald Trump uložil exekutivním příkazem ministerstvům a vládním agenturám, aby vytvořily zvláštní týmy pro zrušení nebo zjednodušení federálních regulací schválených za vlády Baracka Obamy. Krok je součástí snahy nové vlády o zlevnění státní správy a likvidaci vládních nařízení, která podle Trumpa podvazují výkon americké ekonomiky.

Omezení vládních regulací slíbil Trump už během volební kampaně. Koncem ledna rozhodl o tom, že pokud vládní úřady přijmou nové regulační nařízení, musejí dvě starší zrušit. Opatření podle amerického tisku zasahuje zejména do odvětví energetiky, životního prostředí, dopravy, financí a vzdělávání a do vlastnictví médií. Z platnosti příkazu jsou vyjmuta nařízení, která se týkají armády nebo národní bezpečnosti.

Pro zbytek letošního roku podle Trumpova lednového dekretu platí, že náklady spojené s jakýmkoli novým regulačním nařízením musejí být plně pokryty úsporami získanými zrušením jiného nařízení.

Americká ministerstva se už podle agentury Reuters novým nařízením přizpůsobují. Ministerstvo dopravy například pozastavilo platnost federální regulace schválené za Obamovy vlády, která stanoví maximální přípustné hodnoty hluku pro elektrická a hybridní vozidla. Připravuje se i likvidace některých omezení při těžbě plynu a uhlí, která byla zavedena kvůli ochraně životního prostředí. 

Hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon, bývalý šéf kontroverzního ultrapravicového serveru Breitbart News, ve čtvrtek na shromáždění podnikatelů ve Washingtonu potvrdil, že deregulace zůstává prioritou nové vlády. Součástí této deregulace je podle něj "demontáž byrokratického státu".