Trump nebo Clintonová? Voličské průzkumy nedávají jasnou odpověď

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Průzkumy veřejného mínění ve Spojených státech se rozcházejí v hodnocení přízně amerických voličů vůči republikánskému prezidentskému kandidátovi Donaldu Trumpovi a jeho pravděpodobné demokratické soupeřce Hillary Clintonové. Zatímco podle průzkumu televize NBC News Trump za Clintonovou mírně zaostává, podle CNN newyorský miliardář vede.

Podle dnes zveřejněného průzkumu televize NBC News podporuje bývalou první dámu a ministryni zahraničí 46 procent dotázaných, zatímco Trumpa o jeden procentní bod méně.

Pondělní průzkum televize CNN naproti tomu přisoudil Trumpovi 48 procent příznivců, zatímco Clintonové jen 45 procent. To by podle časopisu Politico ukazovalo, že republikánský sjezd z minulého týdne zvýšil Trumpovu popularitu. Podle CNN nyní jeho stanoviska podporuje 79 procent republikánů, zatímco před sjezdem to bylo 70 procent.

Senátor Ted Cruz, který byl v primárkách hlavním Trumpovým soupeřem a v projevu na sjezdu svého soka nepodpořil, zaznamenal kvůli svému postoji propad v preferencích, uvedla NBC News. Téměř 70 procent republikánů přijalo Cruzovu sjezdovou řeč nesouhlasně.